Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 1 augusti 2012 17:01

Jag måste börja med att tacka våra fina grannar Malin och Örjan som kom förbi med en stor, fin öring häromveckan! Den hamnade på vårt middagsbord igår, perfekt att bjuda hela Krilles familj på eftersom den var så stor. Den blev supergod, särskilt ihop med min moster Berits goda citronsås! Såsen är så god så att man vill äta den med sked, den är dock inte ett dugg nyttig men det är väl därför den är så mumsig!


Vi fick fisken rensad :) Vi fyllde buken med salt och peppar, massor av färsk dill och persilja samt färsk gul lök och salladslök. Sen lindade vi in den i smord folie och stoppade in i ugnen ca. 50 minuter på 200 grader. Kolla vid ryggbenet om du är osäker på om fisken är färdig, den ska inte vara genomskilnig.


När fisken var färdig drog vi bort skinnet och serverade med potatis, citronsås, sockerärtor och sallad. 

Såsen är supergod och så enkel att göra!


Berits goda citronsås, ca 4 p.


2 dl fet créme fraiche

1 dl vispgrädde

1 fiskbuljongtärning

1 citron

citronpeppar


Riv av citronskalet med ett fint rivjärn, bara det gula inte det vita för då blir det beskt. Blanda créme fraiche, grädde och fiskbuljong i en kastrull och värm försiktigt till buljongtärningen har smält. Tillsätt citronskal, ett par matskedar citronsaft (efter smak) samt citronpeppar.

Vi tillsatte även lite spad från fisken i såsen för ytterligare smak.


Vi hade även en jättegod förrätt som Jill lagade men den bjuder jag på vid ett annat tillfälle :)



Av Cecilia van Toor - 31 juli 2012 10:23

Det blir efterrätt varje dag nu under semestern :) Häromkvällen gjorde vi key lime pie. Har velat testa den pajen i flera år men konstigt nog har det aldrig blivit av. Den var verkligen god, smakar likt cheesecake med god limesmak.


   


Till en paj på 24-26 cm i diameter


Botten:

100 g smör

12 st digestivekex

0,5 tsk mald kardemumma


5 st äggulor

1 burk kondenserad mjölk

1 dl pressad lime (2-3 st beronde på hur stora de är)


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Mixa kexen till smulor och blanda i kardemumman. Blanda ner smulorna i smöret. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Grädda i ugnen ca 7 minuter.

Vispa äggulorna i en bunke och blanda i den kondenserade mjölken och limesaften. Häll ner smeten i pajformen och grädda ytterligare 15 minuter. Låt pajen svalna i kylen minst 3 timmar. Dekorera med färska bär, limeskivor och rivet limeskal. Pudra över lite florsocker.



Av Cecilia van Toor - 29 juli 2012 18:02

Min svägerska Helena gjorde en supergod efterrätt i fredags kväll. Det här måste ni prova!


   


ca. 4p


1 dl vispgrädde

1 msk florsocker

2,5 tsk vaniljsocker

1 dl turkisk yoghurt

4 st passionsfrukter

en näve hackade pistaschnötter

4 st digestivekex

några bitar honungsmelon


Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker. Blanda i yoghurt. Smula ett digestivekex per person i ett glas. Fördela yoghurtenblandningen på de fyra glasen. Gröp ur passionsfukterna och lägg i.  Lägg i några bitar melon och strö över hackade pistaschnötter.

Av Cecilia van Toor - 29 juli 2012 11:47

Nu har äntligen jag och Krille semester! Första dagen på semestern tillbringade vi på Tivoli i Köpenhamn med Krilles bröder och respektive. Vi hade en jättemysig dag med bra väder, karuseller, skräpmat och öl :) Blir nog aldrig för gammal för karuseller!


 

Vi började med pölse och öl


 

Vi åkte den här läskiga karusellen flera gånger :)


 

Fina kanderade äpplen


   

Perukprovning :)


 

Pilkastning


 

Avslutningsvis åt vi jättegoda hamburgare på Woodhouse



Av Cecilia van Toor - 25 juli 2012 09:52

I förrgår gjorde vi efterrätt bestående av hallonsmulpaj med vaniljsås! Så gott med egen vaniljsås, smakar nästan som rinnande vaniljglass :) Vi använde både gula och röda hallon i pajen. De gula hallonen smakar rätt likt de röda men det ser fint ut att blanda :)


   


Hallonsmulpaj ca. 4 p:


500 g hallon

lite socker till hallonen

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

100 g rumstempererat smör

1 msk socker


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda hallonen med lite socker och lägg i en pajform. Blanda vetemjöl, havregryn och socker i en bunke, tillsätt smöret och blanda till en "deg". Smula över degen över hallonen och grädda i ugnen ca. 20 minuter eller tills den får fin färg.


Vaniljsås:

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 vaniljstång

4 äggulor

1 dl socker


Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljen och lägg i en kastrull med mjölken och grädden, lägg även i själva stången. Låt koka upp och koka några minuter. Ta sedan av från värmen och låt svalna, plocka upp vaniljstången. Vispa äggulorna och sockret pösigt. Ta lite av gräddmjölken och häll i äggblandningen och vispa lite till. Blanda ner äggsmeten med gräddmjölken i kastrullen och låt sjuda några minuter tills den tjocknar, den får inte koka, då skär den sig. 

Av Cecilia van Toor - 24 juli 2012 09:42

Jag har åkt upp en sväng till Halmstad nu när jag är ledig ett par dagar. Igår spelade vi golf som jag inte har gjort på säkert ett par år. Det är ju riktigt kul! Ska försöka få sambon att ta grönt kort så vi kan spela lite oftare ;) 

När vi kom hem från golfrundan lagade vi lammfärsbiffar med fetaost och till det hade vi rotsaker i ugn, myntatzatziki och smörstekta kantareller.

    


Lammfärsbiffar, ca 4 p:

400 g färs

2 ägg

1 dl vispgrädde

rikligt med persiljad (kryddblandning)

mortlad peppar av fem sorter

herbamare, eller liknande örtsalt

en näve hackad färsk persilja

fetaost i cm-stora kuber


Blanda samman allt utom fetaosten. Forma till biffar och tryck i en fetaostkub i varje biff. Stek i smör tills de är genomstekta. 


   

De här vackra grönsakerna gjorde vi rostade rotsaker av. De är köpta av mamma och pappas granne som har grönsaksförsäljning på sin gård i Onsjö. Den här gröna klumpen är en kålrabbi, faktiskt riktigt god att rosta, smakar kål.


 

Rostade rotsaker:

Hacka alla grönsaker i lika stora bitar; potatis, morötter, rödlök, kålrabbi, rödbetor och blomkål. Strö på färsk timjan och flingsalt och ringla över olivolja. In i ugnen på 225 grader tills de fått ordentligt med färg och  grönsakerna är mjuka inuti.


 

Myntatzatziki:

ca. 500 g fet yoghurt, grekisk, turkisk eller rysk. (Vi provade Rysk yoghurt och den var supergod!)

1-2 vitlöksklytor

4-5 kvistar med färsk mynta

salt och peppar


Hacka myntabladen, pressa vitlöken och blanda med yoghurten och salt och peppar. Låt det stå en stund i kylen för att förstärka smaken. 




Av Cecilia van Toor - 23 juli 2012 08:41

Idag är jag äntligen ledig efter helgens arbete. Igår när jag kom hem hade sambon lagat mat igen! Kanske borde jobba helg oftare ;) Han bjöd på kassler, som var jättegod! Blir så salt och gott med ädelost i.


   


Till 4p

ca. 600 g kassler

vit sparris 

2,5 dl matlagningsgrädde

100 g ädelost


Sätt ugnen på 200 grader. Skär kasslern i skivor, lägg i botten på en ugnsform. Lägg i sparrisen. Smula över mögelosten. Häll i grädden. Ställ in i ugnen ca. 20 minuter. Servera med potatis och sallad.

(Det behövs inga ytterligare kryddor då både kasslern och ädelosten bidrar med mycket sälta och smak)

Av Cecilia van Toor - 22 juli 2012 08:50

Igår när jag kom hem från jobbet hade min kära sambo gjort mat till mig :) Det blev en fräsch sommarsallad, bestående av marinerade kycklingbitar, mango, fetaost, avocado, vikentomater samt salladsblad.


 


Marinad till 2 p kyckling, (allting är höftat):

ca. 1 msk soja

ca. 2 msk kalvfond

1 pressad vitlöksklyta

färsk hackad salvia

peppar


Lägg kycklingen i bitar i en plastpåse och häll i alla ingredienser till marinaden. Lått stå en stund om du har tid :) Stek sen i stekpanna eller grilla på spett.

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Ovido - Quiz & Flashcards