Direktlänk till inlägg 2 oktober 2013

Äppeltokig! = äppelmos

Av Cecilia van Toor - 2 oktober 2013 20:41

 


Igår åkte jag ut på en liten utflykt med mina föräldrar till Österlen. Vi besökte bl.a Kivik för att titta på äppeltavlan:

  

Det var ju den årliga äppelmarknaden i helgen som var. Varje år görs en ny äppeltavla som visas just till äppelmarknaden. Eftersom jag gillar både mat och konst, tycker jag att det är extra roligt när man kan kombinera dessa :)

Appropå mat så ligger ju Buhres Fisk precis brevid äppeltavlan. Där slank vi in för en lunch i restaurangen:

  

Det blev favoriten: Stekt sill (som man säger här nere i Skåne). Jag, som norrlänning, är van att säga strömming.


 

Vi besökte även Kiviks musteri där de hade fina blomsterarrangemang utanför


Efter alla "äppelintryck" var jag tvungen att åka hem och koka mig lite äppelmos.

 

Så med den här konstnärliga?! bilden vill jag bjuda på mitt recept på äppelmos (eller rättare sagt en modifikation av svärmor Ingrids recept):


Äppelmos

 

9 äpplen (ā ca 150 g), jag använde mig av röda gravensteiner

1 dl vatten

1,5 dl socker


Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Dela i klyftor. Lägg i en lite större kastrull med vattnet. Låt koka upp, sänk sedan värmen(på min gamla spis har jag på 2:an av 6 steg), ha locket på. Låt puttra ca 30 minuter, rör då och då. När äpplena mosar sönder, tillsätt sockret och låt puttra en stund till, höj ev. värmen något. Om du vill ha en slät mos kan du mixa med stavmixer, annars är det färdigt. Häll upp på rena burkar. Jag hällde upp lite i en burk, resten frös jag in i plastpåsar eftersom det inte håller så länge.



 
ANNONS
 
Ingen bild

Sanna

3 oktober 2013 15:25

Åhh äppeltavlan, jag var där förra året med pappa haha! Årets äppelevent. Topp!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia van Toor - 14 oktober 2013 11:17

Hej mina underbara matvänner! Nu har jag flyttat till en ny sida och jag hoppas verkligen att ni följer mig dit: matdelikat.se, klicka på länken för att komma till min sida.    Många kramar Cecilia ...

Av Cecilia van Toor - 8 oktober 2013 19:52


Nu när vi går mot kallare tider så passar det ju utmärkt med en värmande soppa. Pumpor finns det ju fullt av ute i butikerna nu, så jag provade att laga soppa på det. Det blev en mumsig soppa som passar både som varmrätt ihop med ett gott bröd eller ...

Av Cecilia van Toor - 7 oktober 2013 09:30


God morgon fina! Jag lovade ju igår att dela med mig av maten vi åt igår. Det blev verkligen supergott! Äppelchutneyn kan man ju äta ihop med vad som helst och det blir mycket av den som man kan spara i kylen.      Man behöver inte så mycket c...

Av Cecilia van Toor - 6 oktober 2013 19:43


Idag har vi varit på en liten söndagsutflykt i Häckeberga. Vi slog oss fräckt ner i Häckebergas slotts trädgård och fikade medhavd picknick och lapade sol :) Sen gick vi längs en stig en bit runt sjön. Supermysigt! Här kommer lite biler:     H...

Av Cecilia van Toor - 6 oktober 2013 10:47


God morgon!   Morgonens frukost: hårdbröd (knäckemacka), kaffe och ägg. Vad säger ni? Hårdbröd eller knäckemacka? Här i Skåne brukar jag inte bli förstådd om jag säger hårdbröd...   Idag är jag pigg och ser fram emot en dag med träning, utfl...

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se