Senaste inläggen
Idag har vi ätit dillfärs till middag. Det är enkelt, gott och går väldigt snabbt. Dock ser det inte så aptitligt ut, men jag lovar att det är värt att laga det!
ca. 2-3 p
500 g nötfärs
1 gul lök
250 g champinjoner
1 grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
ca 1 msk pepparrot (från burk), går lika bra med färsk
ca 0,5 dl hackad dill (fryst)
peppar
Hacka löken. Dela svampen om de är stora. Stek lök och svamp. Lägg i färsen och stek tills färdig. Peppra och lägg i buljongtärningen och ev. en skvätt vatten. Tillsätt crème fraiche, pepparrot och dill. Rör runt så allt blandar sig.
Vi brukar ha ris till, men idag blev det bara sallad; lite nyttigare :)
Den här pepparroten på burk köper jag ibland.
Efter en "syndig" helg med mycket god mat och godis, är jag ofta sugen på något gott även på måndagen. Vad är inte bättre än att svänga ihop en fruktsallad för att stilla suget.
Välj favoritfrukterna, t.ex kiwi, äpple, mango, ananas, melon, banan och vindruvor, skiva upp och lägg i en skål. Tillsätt russin och solrosfrön, en otippad men god "krydda". Sen är det väldigt gott med en klick vaniljglass också, men då försvinner ju det nyttiga :)
God kväll! Idag kollade jag igenom gamla kokböcker för att få lite inspiration till nya maträtter. Jag föll för ett recept i den här kokboken:
Pink av Peter Norman. Jag fick den i födelsedagspresent för två år sedan.
Det blev en egen, snarlik variant av hans recept. Det blev riktigt gott! Måste provas!
Här kommer min version:
4p
4 kycklingfiléer
2 dl crème fraiche
ca. 15 st jalapeñobitar (från burk)
1 stor grön paprika
2 vitlöksklyftor
1,5 dl skållad mandel
skalet och saften av 1 citron
100 g riven parmesanost
salt och peppar
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela varje kycklingfilé i två delar. Salta, peppra och bryn dem runt om i smör tills de får färg.
Blanda crème fraiche, jalapeño, paprika, vitlök, mandel, citronskal och saft i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av med salt.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form. Häll såsen över filéerna.. Strö över den rivna osten och grädda i ugnen ca 20 minuter.
Servera med bönsallad
100 g gröna oliver med pimentos
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
10 st coctailtomater
1 liten rödlök
1 näve färsk persilja
1 msk flytande honung
2 msk citronsaft
salt
Hacka oliverna. Skölj bönorna. Skär tomaterna i skivor. Hacka rödlöken och persiljan fint. Lägg upp i en skål. Blanda honungen med citronsaften och häll över salladen. Smaka av med lite salt.
Vilken härlig dag vi haft idag! Solen strålar! Jag och Krille har varit i Malmö(igen) och lunchat med Ellen och Jocke. Vi satt på T.G.I Fridays uteservering. Jag åt quesadillas, Krille och Jocke åt Jack Daniel´sglacerade ribs och Ellen åt hamburgare. Nu känns det verkligen som att sommaren är på G :)
Quesadillas
Ribs
Burgare
Ikväll blir det grillfest hos Krilles kompis Oscar. Hoppas ni har det lika bra denna soliga lördag :)
Fredag! Vad ska ni hitta på ikväll? Blir det fredagsmys eller ska ni festa till det? Jag ska iaf träffa upp vänner i Malmö för pubrunda. Ska bli riktigt kul, är så sällan man går ut nu förtiden.
Igår var jag hos en kollega och grillade. Det var premiär för iår. Det blev karré med klyftpotatis, sallad, halloumi och bea. Till efterrätt grillade vi bananer med choklad, så himla gott!
Det här vinet drack jag till. Det smakade fruktigt, mer åt det "bäriga" hållet.. Gott var det iaf! 79 kr på systemet (nr.6317)
God morgon! Idag provar jag ett gott nytt bröd från Södervidinges bageri. Det är rikt på omega 3, fibrer och protein samt innehåller en massa frön.
Leverpastej och ost :)
God kväll! Idag har jag och Krille lagat kycklingrullader. Dem blev riktigt goda! Ni måste verkligen testa detta!!!
ca 4p
ca. 800 g tunnt skivad kycklingfilé (finns färdigskivad i affären)
100 g serranoskinka eller annan lufttorkad skinka
Skalet från en citron
Basilikablad
Västerbottenost
Salt och peppar
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
Pasta
Lägg en bit serranoskinka, en bit ost, ett basilikablad samt rivet citronskal på varje kycklingbit (se bild ovan). Rulla ihop varje bit till en liten rullad och sätt ihop med tandpetare. Salta och peppra runt om. Stek tills färdig i stekpanna med smör.
Om du blir osäker om kycklingen är genomstekt, stoppa in den i ugnen en stund. När kycklingen är färdig lägg den åt sidan. Använd samma stekpanna och häll i grädden samt kycklingfonden, så att det blandar sig med smakerna från kycklingen. Peppra. Häll sedan såsen över rulladerna. Servera med pasta och sallad.
God morgon! Försökte blogga igår kväll men det va något fel på sidan. Har ju glömt att dela med mig av receptet på texmexpiroger jag gjorde här om veckan. De är väldigt lika de vegetariska pirogerna fast med köttfärs. Jag har använt samma grundrecept som då.
Grundrecept för piroger 12 st
25 g jäst
50 g smör
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
6 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen så att den löser sig. Häll över resten. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca. 40 min.
Texmexfyllning
ca 500 g köttfärs
2 chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
chilipulver
chiliflakes
spiskummin
paprikapulver
salt och peppar
oregano
2 msk tomatpuré
en skvätt vatten
1 burk majs
1 ägg till pensling
Stek hackad lök, vitlök och chili. Tillsätt färsen. Smaksätt med kryddorna. Tillsätt tomatpurén och en skvätt vatten. Låt koka ihop. Tillsätt avsköljd majs.
Sätt ugnen på 225 grade. Ta upp den jästa degen på mjölat bord och dela i tolv bitar. Kavla ut bitarna till rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick färs på varje rundel och vik ihop till halvmånar. Tryck till ordentligt med en gaffel i kanterna. Pensla med uppvispad ägg.
Grädda ca 15 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | ||||
7 | 8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|