Senaste inläggen
Idag har jag haft en "vanlig" måndag. Ingen ledighet för mig :( Har jobbat och tränat. Lagade även lite nyttig mat efter allt man stoppat i sig i påsk. Det blev kycklingwok med sesamfrön.
En enkel variant.
ca. 4p
1 kg kycklingfilé skuren i bitar
2 påsar frysta wokgrönsaker
ca. 1 dl sesamfrön
Chilipulver
Salt och peppar
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl sweetchilisås
1 msk soja
Stek kycklingbitarna tills det fått färg och krydda rikligt med salt, peppar och chili. Tillsätt wokgrönsakerna. Strö över sesamfrön. Pressa i vitök. Häll i sweetchili och soja. Rör om ordentligt. Enkel och nyttig vardagsmat!
Hej! Idag har vi varit i Ystad och kollat på Carolina Gynning och hennes mammas utställning. Jag tycker om Carolinas tavlor eftersom de är så färgglada. Man fick som vanligt inte fota utställningen.
Agneta Gynnings skulptur utanför entrén.
Efter utställningen gick vi och åt pizza på Bröderna M i Ystad. Jag åt en pizza med skinka, gorgonzola, pinjenötter och créme fraiche på. Den var god men usch så mätt jag blev! Ändå åt jag bara en halv...
Igår var vi hos Martin och Louise och firade påsk. Vi åt påskmat och spelade spel. Vi hade en mycket trevlig kväll. Louise hade dukat så himla fint:
Hon använde äggen som placeringskort, mycket fiffigt och fint!
Hoppas ni får en trevlig påskafton allihopa! Äter ni påskbuffé idag? Vad har ni på den? Jag tycker att man har ungefär samma mat på alla högtider; sill, köttbullar, janssons ja, ni vet! Men det är alltid lika gott :)
Ikväll är vi hos svärföräldrarna och äter middag. Vi har blivit riktigt bortskämda med dillpannacotta och räkor till förrätt. Lax med purjolök och créme fraiche-täcke till varmrätt samt kladdkaka och jordgubbar till efterrätt.
Dillpannacotta 8p
2 gelatinblad
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl matyoghurt
1 msk rivet citronskal
1 dl hackad dill
salt och peppar
TOPPING:
150 g skalade räkor
pressad citron
2 msk hackad gräslök
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter. Koka upp grädden, ta av kastrullen från plattan, lägg i urkramade gelatinblad och rör så att de löser sig. Tillsätt yoghurt, citronskal och dill. Fördela i 8 glas, ställ i kylen minst 4 timmar.
Blanda räkor med citronsaft och gräslök, lägg på pannacottan strax innan servering.
Vi fick en bit hård kavring till pannacottan. Kavringen kommer från Södervidinge bageri här i Skåne www.sodervidingebagaren.se
Lax med purjolökstäcke 8 p
1 hel laxfilé ca 1,5 kg eller färdiga portionsbitar
Salt och peppar
1 dl finhackad dill
En halv purjolök
2 dl créme fraiche
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en smord form, om skinn på lägg den sidan nedåt. Krydda med salt och peppar. Rör ihop dill, purjo och créme fraiche. Bred ut över laxen. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera med sås och potatis.
Ingrids goda sås till lax 4p
2 dl vatten
2 dl créme fraiche
1 st fiskbuljongtärning
Lite maizena ljus redning
2-3 tsk honey dijon (eller Johnny´s senap)
Koka upp vatten, créme fraiche och fiskbuljong. Strössla ner lite redning och koka ca 1 minut. Smala av med senap och kanske lite salt.
Hej! Har ni fått besök av några påskkärringar idag? Inte jag :( Det är väl så när man bor i lägenhet i stan. Istället har jag och Krille rullat köttbullar som vi ska ha med på en påskmiddag på lördag.
För att få fasta och bra köttbullar som inte trillar isär, brukar jag lägga lite ströbröd i en skvätt mjölk och låta det svälla ett par minuter. Jag har alltid i ett rått ägg i färsen och ibland för att lyxa till det även lite grädde.
Kryddning går ju att variera men vi har oftast riven lök, köttbuljong i pulverform, grillkrydda och svartpeppar. Proportionerna vet jag inte riktigt, brukar bara slänga i lite av varje tills att smeten luktar gott av kryddorna. Vad har ni för kryddning i era köttbullar?
Hej! Vi har precis varit och ätit pasta på La Piazza här i Lund. Helt klart värt ett besök. Tyvärr glömde jag kameran, så jag har inga bilder att bjuda på. Jag bjuder istället på ett recept på ett frukostbröd som är supergott!
ca. 15 st
1 pkt jäst
5 dl vatten
2 port. havregrynsgröt
1 tsk salt
ca. 5 dl dinkelmjöl
ca. 6 dl rågsikt
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1,5 dl russin
2 rivna morötter
Koka gröten och låt svalna, Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och häll försiktigt över jästen så att den löser sig. Tilsätt gröt, mjöl, salt, frön, russin och rivna morötter. Knåda samman allt, det ska bli rätt så kletigt. Låt jäsa under duk ca. 1 h. Klicka ut ca. 15 "bullar" på bakplåtspapper, utan att göra dem fina. Strö över lite mjöl. Låt de jäsa under duk ca. 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda ca. 15 min. Låt svalna på galler. Om inte alla ska ätas på en gång, stoppa de då i frysen. Det är mycket godare att ta fram och micra när de ska ätas, så de smakar färskt!
Jag använde bl. a. detta mjölet den här gången, det är biologiskt odlat!
Igår bakade jag världens godaste muffins! Typ kladdkakemuffins med chokladkolafyllning. De är väldigt mäktiga men ack så goda:) Har fått liknande muffins av en kompis för något/några år sedan och de har varit mina favoriter sen dess.
ca. 12-13 st
2 ägg
3 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
100 g smör
Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Blanda i vaniljsocker, vetemjöl, salt och kakao tillsammans med det vispade ägget och sockret. Tillsätt slutligen smöret. Häll smeten i lagom stora muffinsformar och ställ in i ugnen ca. 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Glasyr
100 g smör
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
4 tsk kakao
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Häll alla ingredienser i en kastrull. Låt det koka tills det tjocknar. Låt det svalna.
När kakorna tas ur ugnen så sjunker de i mitten. Häll den svala glasyrsmeten i kakorna. Ställ dem sedan på en bricka i frysen. Ta fram precis innan servering. Lägg en klick vispad grädde och en påskkyckling eller påskägg på som garnering. De ska ätas kalla!
Jag använde ett kakaopulver som är fairtrademärkt. Märker stor skillnad när jag bakar med detta. Jag köpte det i Italien i somras, men finns säkert något liknande här.
Vilket aprilväder det varit idag, snö på morgonen och strålande sol på eftermiddagen! Vad passar inte bättre än en värmande gryta i aprilkylan.
Jag i matlagartagen
Boeufen :)
ca. 1 kg högrev
smör
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
1 flaska rödvin
1,5 msk köttbuljongpulver
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
2 morötter
200 g rimmat fläsk (jag använde stekfläsk)
1 paket steklök (ca. 20 st.)
200 g champinjoner
Färsk pesilja och timjan
Putsa köttet och skär i bitar. Bryn köttbitarna i smör i en gryta. Salta och peppra. Pressa i vitlök. Pudra över vetemjöl och rör om. Häll i vin samt buljong. Tillsätt torkad timjan, lagerblad och tomatpuré. Sjud under lock ca. 1,5 timme. Skär fläsket i småbitar och skala löken. Stek fläsk knaprigt med svamp och lök. Rör ner det i grytan och låt sjuda ytterligare ca. 20 minuter. Strö över hackad persilja samt timjan. Servera med potatismos.
Jag frågade på systemet vad de rekommenderade för vin att ha i och till grytan. Egentligen ska man väl ha bourguignonvin i grytan men de rekommenderade dessa två:
Den till höger att ha i grytan(Palazzo Mio rosso, nr. 2009, 49 kr) och den till vänster att dricka till(Cotes-Du-Rhone Reserve, nr.6018, 69 kr). De var riktigt billiga, brukar annars aldrig köpa vin under 70-80 kr. Ska ju äta grytan ikväll så jag har inte hunnit smaka på Cotes-Du-Rhonen än, får återkomma med recension.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | ||||
7 | 8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|