Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 18 maj 2012 12:00

Mamma hade bakat briocher när vi hälsade på dem förra helgen. Pefekt att ha till en lyxig helgfrukost eller fika med smör och marmelad :)  



Mammas goda briocher, ca 24 st.


50 g jäst

2 dl vatten

1/2 tsk salt

240 g vetemjöl (ca 4 dl)

150 g rumsvarmt smör

2 msk socker

4 ägg

420 g vetemjöl (7 dl)

ägg till pensling


Blanda ut smulad jäst med ljummet vatten. Tillsätt salt och 240 g vetemjöl. Blanda till en smidig deg i assistent eller liknande, Låt jäsa ca 30 minuter.

Rör smör smidigt med socker och tillsätt ägg. Blanda ner smörsmeten i den jästa degen. Tillsätt resten av mjölet, men spara lite till utbakning. Arbeta degen i 10 minuter. Ta upp degen och lägg en sjättedel åt sidan och gör 24 små bollar av den. Dela resten till 24 stora bollar. Gör en liten fördjupning i varje stor boll och sätt fast en liten boll där i. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna och grädda i 8-10 minuter.


Av Cecilia van Toor - 17 maj 2012 09:25

Igår var vi hos Ola och Helena igen. Vi åt massa gottigt som Ola tagit med sig från Spanien. Det var pata negra med olika lagringstid, nån slags salami och manchego. Efter det åt vi en riktgt krämig, smakrik och god soppa på svamp och chevrè. Den är perfekt att ha som förrätt på en fin middag.




Recept för 4 p (eller 8 p om förrätt)

ca 500 g blandad svamp, (vi tog skogschampinjoner samt vanliga champinjoner)

2 schalottenlökar

4 vitlöksklyftor

3 msk svampfond

2 dl mjölk (gärna standardmjölk)

3 dl vispgrädde

200 g chevrèost

salt och peppar

citronsaft

färsk timjan

olivolja


Dela svamparna på hälten eller fjärdedelar beroende på hur stora de är. Stek hälften av svampen med hackad schalottenlök och 2 pressade klyftor vitlök i olivolja och smör. Tillsätt fond, mjölk och grädde. Låt koka upp. Ta bort kanten på chevrèn och smula ner osten i soppan. Låt puttra tills tjockare konsistens. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Stek resten av svampen med 2 pressade vitlöksklyftor i olivolja och smör. Häll upp soppan i skålar, dekorera med den stekta svampen och färska timjankvistar, ringla över lite olivolja


De här gottiga började vi med.


Vi drack det här goda vinet till. Det är också köpt i Spanien. Det finns samma på systembolaget men det har en annan årgång, så jag vet inte om det är lika gott... Får väl prova :)  

Av Cecilia van Toor - 15 maj 2012 19:24

I söndags gjorde världens bästa sambo fläskpannkaka till mig, Ola, Helena och deras lilla Maja. Maja fick inte smaka, men hon höll oss sällskap! Den var riktigt tjock och god!


 


Här kommer receptet:


ca 4 p


1 msk smör

4 st ägg

8 dl mjölk

4,5 dl mjöl

1/2 tsk salt

2 pkt bacon


Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsform, ca 30 x 40 cm. Vispa äggen med hälften av mjölken och allt mjöl och salt. Vispa till en slät smet, tillsätt resten av mjölken. Skär baconet i bitar och stek i stekpanna. Lägg baconet i botten på ugnsformen, häll på pannkakssmeten. Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills gyllenbrun färg. Låt den stå några minuter när den är färdiggräddad så att den får sätta sig lite. Servera med lingonsylt


Av Cecilia van Toor - 14 maj 2012 18:04

Idag lagade jag kikärtsbiffar när jag kom hem ifrån jobbet. Det gick snabbt och enkelt, dock hade biffarna lätt för att falla isär men det gjorde inget.




ca. 4p


Kikärtsbiffar

2 burkar kikärtor (á 400 g)

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

hackad persilja 

1 msk olivolja

1 ägg

chilipulver

paprikapulver

spiskummin

cayennepeppar

salt och peppar


Tomatsalsa

3 tomater

1/2 gul lök

hackad färsk koriander

1 msk olivolja

2 tsk vitvinsvinäger

salt och peppar


pitabröd

babyspenat

fefferoni

avokado


Mixa alla ingredienser till biffarna med en stavmixer. Forma till små biffar och stek i smör.

Hacka tomaterna i bitar. Hacka löken fint. Blanda tomaterna, löken och koriandern i en skål. Häll över olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Värm pitabröden i ugnen. 

Fyll varje bröd med spenat, fefferoni, avokadobitar, tomatsalsa samt biffar.




Av Cecilia van Toor - 13 maj 2012 13:12


Vi sitter i mamma och pappas uterum och äter lunch bestående av rester från helgen. Bl. a. en supergod räk- och västerbottenpaj som ni måste prova!



Receptet finns inte nerskrivet, men mamma har det i huvudet, så alla mått är "skjutna från höften"


Pajdeg

ca. 75 g smör

ca 2,5 dl vetemjöl


Rejält med handskalde räkor

Finklippt dill

Rejält med grovriven västerbottenost

2 ägg 

1 dl grädde

1 dl mjölk

mortlad peppar


Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och rör ihop med trägaffel till lämplig konsistens. Tryck ut degen i en pajform. Stoppa in i frysen så att den stelnar.


Sätt ugnen på 200 grader. Fyll pajskalet med räkorna, dillen och västerbottenosten, snåla inte! Vispa ihop ägg, grädde och mjölk, smaksätt med peppar. Häll över allt i pajskalet. In i ugnen tills den får en gyllenbrun färg. 




  

Av Cecilia van Toor - 12 maj 2012 13:00

Igår efter att jag kom hem med tåget från Norrköping, körde vi direkt till Halmstad för att hälsa på föräldrarna samt för att gå på Cirkus Cirkör. Det var en häftig show! Har ni inte sett dem tidigare så rekommenderar jag verkligen er att gå. Showen är mer extravagant än en vanlig cirkus. Efter showen åkte vi hem till mamma och pappa och åt dubbelmarinerad fläskfilé med potatissallad, riktig sommarmat. Perfekt att ha på buffébordet.




Rosmarinmarinerad fläskfilé, för ca. 30p.


3 kg fläskfilé

6 msk smör


Marinad 1

2 liter vatten

150 g salt

10 rejäla kvistar rosmarin

6 skivade vitlöksklyftor

2 tsk grovmald vitpeppar


Koka upp allt och låt svalna


Marinad 2

3 citroner-strimlat skal

4 dl olivolja

4 msk finhackad färsk rosmarin

1 stor vitlöksklyfta, fint skivad

1 tsk grovmald vitpeppar



Bryn filéerna runt om i smör. Stek i ugnen på 125 grader till 65 grader i innertemperatur, så det blir rosa.

Låt ligga i marinad 1 i 12 timmar. Skiva sen upp filéerna i bitar. Lägg i marinad 2 i ca. 4 timmar.

Serveras kallt.



Av Cecilia van Toor - 12 maj 2012 10:28

Hej!

Nu är jag tillbaka efter kursen i Norrköping. Det var trevligt, med mycket god mat. Vi var bl. a. på en italiensk restaurant Pappagrappa och åt lammlägg. Det var riktigt gott, köttet var så mört att det nästan föll av benet.



Till maten drack vi det här vinet, det var såklart italienskt :)


   

Av Cecilia van Toor - 9 maj 2012 06:32

God morgon! 

Idag ska jag åka på kurs i Norrköping, blir borta till fredag. Kommer nog tyvärr inte blogga något därifrån. Bjuder på ett recept på en snabblunch så länge, dvs om ni har några färsbiffar över...


 


1 p

1 skiva bröd med smör

1 biff

1 stekt ägg

salladsblad

ev. lite ketchup


Värm biffen i en stekpanna. Stek ett ägg. Lägg ett salladsblad på brödet, lägg sedan på biffen och ägget och ev. ketchup. Voila! (Vi åt även en bit brie till) 



Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Ovido - Quiz & Flashcards