Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 26 april 2012 21:09

God kväll alla!

Hoppas ni har en bra kväll! Vi ligger och degar i soffan efter jobb och träning. Imorgon kväll ska vi hem till Olof och Emma på Monopolkväll! Ser fram emot det... hoppas man får vinna den här gången :) Ett baktips till helgen: Silviakaka. Som en ljus variant av kärleksmums.


Receptet är till en långpanna (ej som bilden ovan)


Kaka

4 ägg

4 dl socker

4 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker

2 dl vatten


Glasyr

200 g smör

2 dl socker

2 msk vaniljsocker

2 äggulor

kokosflingor


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll i vattnet och rör smeten slät. Häll i ugnsplåt med bakplåtspapper i botten. Grädda 25-30 minuter. Låt svalna.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker, vaniljsocker samt äggulor. Rör till en jämn smet. Bred ut över kakan. Strö över önskad mängd kokos.


Ett tips är att spara äggvitorna och göra maränger på dem. Sätt ugnen på 125 grader. Vispa dem 2 äggvitorna fluffigt med 1 dl socker. Bunken ska kunna vändas upp och ner utan att marängen rinner ut. Klicka ut på bakplåtspapper. Grädda ca 45-60 min.

Av Cecilia van Toor - 25 april 2012 21:20

Hej!

Ikväll är Ola och Helena på besök. Vi bjöd på pasta med spenat, ett recept jag är uppvuxen med. Pappas specialitet. Alla älskar denna rätt! Den är dessutom billig.


 


ca 4 p


500 g fryst hackad spenat

ca 2 msk köttbuljong(pulverform)

ca 1 tsk muskotnöt

peppar

2 dl vispgrädde

pasta


skinka

ev. parmesanost


Koka pastan. Värm den frysta spenaten. Tillsätt buljong, muskot och peppar. Inget salt, utan buljongen ger sältan. Häll i grädden. Hacka skinkan och riv ev. parmesanost och lägg på pastan och spenatsåsen. Servera med tomatsallad.



Tomatsallad:

tomater

mozzarella

rödlök

basilikablad

balsamvinäger

olja

trocomare (örtsalt)


Skiva tomaterna och mozzarellan och lägg på ett fat. Hacka rödlöken fint och strö över. Lägg några basilikablad på salladen. Häll över lite balsamvinäger och olja. Salta med örtsaltet.


Till maten drack vi ett gott spanskt vin som Ola tagit med sig från Barcelona: 


 

Av Cecilia van Toor - 24 april 2012 19:57

Här kommer recepten på kreolska grytan och jordgubbstårtan vi åt i helgen hos Lisa och Viktor:




Lisas kreolska gryta, 6p:


ca 1 kg fläskfilé

3-4 kabanossekorvar

1 liten burk syltlök

1 röd paprika

1,5 dl bostongurka

1 burk oliver

5 dl grädde

1 msk vetemjöl

1 msk mejram

salt och peppar


Putsa flién och skär i skivor. Skär korven i bitar. Bryn filébitarna och korven. Krydda med mejram, salt och peppar. Strö över mjölet. Tillsätt sultlök, oliver, gurka och paprika. Slå på grädden och låt koka ca. 10 min. Smaka av med spadet från syltlöken. Servera med ris.


 


Viktors goda jordgubbstårta, ca 10 p. 


Botten

300 g mandelmassa

3 ägg

2 dl vetemjöl

1 lime, skal och saft


Fyllning

600 g färskost

2 dl crème fraiche

2 dl socker

5 ägg 

200 g jordgubbar

200 g vit choklad


Garnering

jordgubbar

citronmeliss

grädde


Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt, tillsätt ett ägg i sänder. Tillsätt mjöl. Blanda i limeskal och limesaft. Tryck ut degen i en springform. Låt stå kallt i minst 30 min.

Blanda ost, crème fraiche och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Fördela i två skålar. Mixa jordgubbarna och vänd ner i den ena smeten. Smält chokladen och blanda i den andra smeten. Häll chokladsmeten i formen och sedan jordgubbssmeten ovanpå. Dra en gaffel igenom smeten så att den "marmorerar" sig lite. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt svalna. Garnera med vispad grädde, jordgubbar och citronmeliss.




Av Cecilia van Toor - 23 april 2012 08:39

God morgon!

I helgen lagade vi en pasta som mamma ofta gör. Den är superenkel och supergod :)



Den kan varieras med olika innehåll. Detta hade vi i den här gången:


4-6 p

1 chili

2-3 vitlökar

1 dl olivolja

massa parmesanost

0,5 burk soltorkade tomater

1 burk oliver

1 kg kycklingfiléer

200 g champinjoner

Valfri pasta

Salt och peppar


Börja med att finhacka chili och vitlök och lägg i olivoljan (kan med fördel göras ett par timmar innan man ska äta)

Bryn kycklingfiléerna och krydda med valfri krydda. Färdigstek ev. i ugnen.

Stek svampen.

Koka pasta enl. anvisning,

Skär de soltorkade tomaterna i bitar.

Blanda pasta, oliver, svamp, soltorkade tomater med vitlöks- och chilioljan Salta och peppra. Riv massa parmesanost över och blanda. Servera med kycklingfiléerna samt sallad med fetaost i.





Av Cecilia van Toor - 22 april 2012 20:03

Hej! 

Nu är vi hemma efter en mysig helg i Stockholm. Igår var jag med Magnus, Dessan och Wille på Aquaria Vattenmuseum ute på Djurgården. Det var rätt litet men kul, särskilt för barnen. På kvällen var jag och Krille på middag med några av mina bästa tjejkompisar. Vi fick riktigt god mat och mätta blev vi!


Förrätt: En jättegod tomatsoppa som Lisas kompisar Daniel och Ida stod för


Varmrätt: Kreolsk gryta som var super! Värdinnan Lisa stod för den


Efterrätt: Tårta med vit choklad, jordgubbar och mandelbotten. Det var som en blandning mellan cheesecake, ostkaka och mousse; riktigt gott! Lisas sambo Viktor hade gjort den.


Jag får kontakta Lisa och återkomma med recepten. Imorgon ska jag även bjuda på ett gott pastarecept som vi lagade i helgen.  

Av Cecilia van Toor - 21 april 2012 09:25

God morgon!

Vi spenderar helgen i Stockholm hos min bror Magnus familj. Till frukost fick vi jättegoda scones som WIlle och Dessan gjort.



Willes scones, blir till 3 stora "kakor"


8-9 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

1 tsk strösocker

4 tsk bakpulver

100 g smör

4 dl mjölk


Sätt ugnen på 250 grader. Blanda  mjöl, salt, socker och bakpulver i en stor bunke. Dela smöret i små tärningar och lägg dem i bunken. Mosa ihop smöret med de torra ingredienserna. Rör ner mjölken och blanda ihop till en deg. Om degen blir väldigt kletig blanda i lite mer mjöl. Platta ut degen till tre runda kakor på en plåt med bakplåtspapper. Gör ett kryss på varje kaka. Nagga dem. Sätt in i ugnen ca 10-12 minuter tills de får färg. Ät de varma med t.ex smör och marmelad.

Av Cecilia van Toor - 19 april 2012 07:22

Ett tips inför helgen om ni är bortbjudna på middag, är att ta med sig en fin burk med te.


Kusmi kostar lite men de har ju så vackra burkar och teet är riktigt gott!   

Av Cecilia van Toor - 18 april 2012 18:13

Idag har jag varit på kurs i Malmö. Nu är jag helt slut. Tur att vi hade lite falukorv hemma så vi snabbt kunde svänga ihop lite Korv Stroganoff. Krille blev dessutom jätteglad eftersom han älskar falukorv!


 


ca 4p

400 g falukorv

1 stor gul lök

2 msk tomatpuré

2,5 dl vispgrädde

salt och peppar

ris 

gröna ärtor


Koka riset samt ärtorna enl. anvisning.

Stek lök och korv tills de får färg. Tillsätt tomatpuré, grädde, salt och peppar. Klart! Så himla enkelt.


Vad innehåller er Korv Stroganoff? 

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Ovido - Quiz & Flashcards