Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 21 juli 2012 09:00

Igår lagade vi smördegsinbakad fläskfilé. Det är jättegott men väldigt mäktigt! Tycker du om vitlök är det här en rätt för dig.


 

(Jag har fotat med Iphone 4s... inte så tokigt!)


ca. 4 p 

500-600 g fläskfilé

1 pkt smördegsplattor

2 pkt philadelphia vitlök och örter (á 200 g), eller liknande ost

2 dl créme fraiche

2 dl vispgrädde

3 vitlöksklyftor

salt och peppar

1 ägg till pensling


Sätt ugnen på 200 grader. Putsa filén, salta och peppra. Bryn i smör tills den får färg. Skär upp filén i 2 cm stora skivor. Kavla ut smördegen något (jag la ihop 4 stycken plattor och tryckte ihop dem vid långsidorna) och lägg på fläskfilébitarna.

 


Blanda 1 pkt philadelphia, 1 dl créme fraiche och 1 pressad vitlöksklyfta. Klicka ut smeten över filébitarna. Vik sen ihop smördegen till ett avlångt paket, se till att det inte finns några sprickor i det. Dekorera ev. med överbliven smördeg. Pensla med vispat ägg. Sätt in i ugnen ca. 20 minuter eller tills smördegen har fått ordentligt med färg.

 

Till vitlökssås:

Blanda ett pkt philadelphia, en dl créme fraiche, två dl grädde och två pressade vitlöksklyftor i en kastrull och värm försiktigt.

Servera med ris och sallad. 

Av Cecilia van Toor - 19 juli 2012 20:41

Idag har jag umgåtts med min mamma. Vi har lunchat på stan, närmare bestämt pasta på Italia.  Vi har även handlat nya blommor till balkongen och köpt färska hallon som jag kokat sylt på.


   

Älskar hortensian, så fin!

 

Patsan på Italia, yummi :)


         


Hittade gula hallon! De är jättegoda. Har inte bestämt vad jag ska göra med dem än, någon som har något förslag?


Jag kokte iaf hallonsylt på två askar röda hallon. Gör så här: Tag lika delar socker som hallon och blanda, låt det stå så en stund innan kokning. Börja med att värma försiktigt, för att sedan koka sylten i ca, 5 minuter. Tag bort skummet för att minska risken för mögelbildning. Häll upp på rena burkar.



Av Cecilia van Toor - 19 juli 2012 10:58

Igår var vi på quiz på Mejeriet här i Lund. Har ni inte varit där tidigare så rekommenderar jag det starkt! Ett riktigt roligt quiz med varierande frågor. De serverar även mat för en billig peng. Det ska hållas tre omgångar till, så tre onsdagar framöver men se till att boka bord, för det blir fullt.


       

Vi tjejer åt pasta med tryffelpesto och sparris och grabbarna åt kalv med rödvinssås, det var jättegott!


Av Cecilia van Toor - 18 juli 2012 06:01

Här kommer lite bilder från helgen då vi var i Halmstad.


 

Vi bjöds på gott ekologiskt kött med hemmagjord bea och rödvinsås


 

Jag satt ute 


 

Vi åkte till Halmstad Äventyrsland :)


 

...där åkte vi läskiga vattenrutschkanor


 

Vi såg en tromb


 

Bror grillade


 

Mamma och pappas fina trädgård spelade vi kubb i


 

Det blev ett dopp i havet

Av Cecilia van Toor - 16 juli 2012 19:13

Vi gjorde egen pizza ihelgen. Det är ju så gott!! Särskilt om man gör både degen och tomatsåsen själv. Sen får man toppa den med vad man vill :)


             


Pizzabotten, för tre stora plåtar:

50 g jäst

0,5 l rumstempererat vatten

ca. 10 dl vetemjöl

2 msk olja

1 msk salt


Smula jästen i en bunke. Slå på vattnet och rör tills jästen löser sig. Häll i olja och salt. Häll på mjöl och arbeta in i degen tills degen precis släpper från händerna. Låt degen jäsa till dubbel storlek, minst en timme.

Dela degen på tre och kavla ut tunt på bakplåtspapper. Lägg på tomatsås och valfria ingredienser.



Mamma hade gjort tomatsåsen till dessa pizzor, så jag vet inte riktigt vad den innehöll, men det här receptet brukar jag göra:

Tomatsås till en pizza (en plåt):

ca. 20 coctailtomater

1 msk honung

2 vitlöksklyftor

1 msk vitvinsvinäger

salt och peppar


Hacka tomaterna. Koka dem med honungen i ca. 20 minuter. Tillsätt resten.



Förslag på toppingar:


1: Salami, paprika, mozzarella, parmesanost

2: Parmaskinka, chévre, champinjoner, rödlök, mozzarella, parmesanost

3: Köttfärsås, mozzarella, parmesanost, cheddarost


Grädda varje pizza för sig på ca. 250 grader tills den får fin färg (10-15 minuter). Toppa de gräddade pizzorna med en massa ruccola.




Av Cecilia van Toor - 14 juli 2012 19:53

Idag har vi haft ytterligare en mysig dag i Halmstad :) Vi har varit runt på lite olika loppisar och badat i havet. Jag och Krille köpte några LP-skivor och ett par gamla stolar. Jag är på jakt efter massa gamla stolar att ha som matsalsmöbler. Jag struntar i om de är olika och har olika klädsel, tycker det blir extra charmigt! Får visa när det är färdigt. 

När vi kom hem gjorde vi goda gindrinkar och åt salta kex med kräftröra.


 

Läskande drink i värmen:


4-6 cl gin

25 cl Schweppes bitter lemon

is

limeklyfta


 

Kräftröra. Passar även bra på rostat bröd.


2 dl créme fraiche

1 liten hackad rödlök

en näve hackad dill

1 msk kalles kaviar

några nävar kräftstjärtar


Blanda allt och servera med kex eller liknande.

Av Cecilia van Toor - 14 juli 2012 10:55

Vi är i Halmstad hos mina föräldrar över helgen. Min bror Magnus med familj är också här. Vi blir bortskämda med en massa god mat, bl.a den här goda tårtan:


 

 


Ni måste prova den! Den är himmelsk! Receptet kommer från Elle mat & vin.


ca. 10-12 bitar


2 tårtbottnar (20 cm i diameter) (en tårtbotten blir över!)

3 ägg

2,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör + lite till formen

1 dl gräddfil

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 msk kakao

100 g mörk choklad

2 msk kallt kaffe


Hallonmousse

6 gelatinblad

300 g frysta hallon

2 msk likör, gärna hallon (outspädd hallonsaft går också bra)

4 äggulor

3 dl florsocker

6 dl vispgrädde


Vit chokladmousse

300 g vit choklad

6 dl vispgrädde

4 äggulor


Garnering

bär, mamma använde physalis

ätbara blommor

ev. florsocker att pudra över


Chokladbotten:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i gräddfilen. Blanda med äggsmeten.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i smeten. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och rör ner den med det kalla kaffet i smeten.

Smörj formen. Fyll i smeten. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Låt bottnen svalna och dela den sedan till två bottnar. Lägg tillbaka den ena botten i formen.


Hallonmousse:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Mixa hallonen med likör eller saft och passera dem genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa 5 dl av grädden till fast konsistens.

Smält gelatinbladen på svag värme med 1 dl av grädden i en kastrull. Vänd försiktigt samman gelatinet med resten av grädden med hjälp av en slickepott. Blanda sedan med övriga ingredienser. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm. Sätt i frysen i minst 4 timmar.


Vit chokladmousse:

Smält chokladen i vattenbad. Rör tills den är helt slät, låt den svalna något. Vispa grädden och rör ner den i chokladen. Vispa äggulorna och rör ner dem i smeten. Bred moussen över hallonmoussen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.


Ta ut tårtan en stund innan servering och dekorera med blommor och bär. Pudra över florsocker.


(Fyll överbliven mousse i små portionsfomar och frys in. Den överblivna tårtbottnen kan serveras till moussen, eller sparas i frysen.) 

Av Cecilia van Toor - 11 juli 2012 21:40

Igår lagade vi svärmor Ingrids lax med purjolökstäcke. Har ni inte provat den så måste ni! Till och med Krille tycker den är jättegod (som ni vet är han inte så glad för fisk:p). Receptet hittar ni här.



Jag har spenderat hela kvällen med att titta på True Blood.-avsnitt Jag har ju aldrig sett den serien innan men nu är jag helt hooked! Någon som sett den?  

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skapa flashcards