Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 9 juli 2013 22:36

Förra onsdagen var vi på quiz på Mejeriet här i Lund. Jag tror att det är tredje sommaren i rad som vi har varit på det. Det är supertrevligt och väldigt populärt! Vi vann tyvärr inte, men det spelar ingen roll. Det är bra kvalitet på frågorna, både roliga och kluriga. När vi var där åt jag åt en fisk och skaldjurgryta som var supergod och Krille tog Toast skagen som också var mumsig! Här kommer lite bilder från kvällen: 


   

Jag och Louise

 


Ola, Martin och Johan

Johan och Krille

Kristel och Helena  

ANNONS
Av Cecilia van Toor - 8 juli 2013 22:12

Jag provade att göra en "nyttig" paj här om dagen. Pajskalet gjordes av bl.a mandelmjöl och sesamfrön istället för vetemjöl. Vill man som jag försöka äta lite mindre kolisar, är detta ett utmärkt alternativ till vanlig paj :)

Jag använde mig av lätt-crčme fraiche i pajen, dels för att minska på fettet och för att den inte skulle bli för mäktig. Dels för att jag fick ångest över sommarkroppen ;p Annars brukar jag sällan köpa de lättare produkterna, tycker att det är sååå mycket godare med vispgrädde, fet crčme fraiche och riktigt smör än massa lättvarianter. Bättre att ta lite mindre isf... Ja, ja pajen blev iaf god :)



Kolhydratsfattig tacopaj, ca 5-6p:


Pajdeg (recept hittat hos 56kilo)

3 dl mandelmöl

0,5 dl sesamfrön (skalade)

1 ägg

1 tsk salt

1 msk fiberhusk

40 g rumsvarmt smör


Fyllning

ca 800 g köttfärs

2 pkt tacokrydda

i gul lök

5 dl lättcrčme fraiche

1 stor vitlöksklyfta

salt

3-4 tomater

8 feferoni

lite riven ost


Börja med pajdegen. Mixa mandelmjöl med sesamfröna. Blanda i recten till en jämn smet. Tryck ut i en större pajform och ställ in i kylen ca. 20-30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader och grädda 10-15 minuter, till den fått lite färg.  

Gör under tiden fyllningen: Hacka lök och fräs i en stekpanna till den blir mjuk, tillsätt färsen och tacokryddan, ev en skvätt vatten. Blanda crčme fraichen med pressad vitlök och lite salt. Ta ut pajformen ur ugnen och fyll med köttfärsen. Hacka feferoni och lägg på. Bred ut crčme fraichen över färsen. Dela tomaterna i skivor och lägg över crčme fraichen. Strö över lite riven ost. Ställ in i ugnen ca. 30-40 minuter eller till pajen fått färg. Servera med sallad. 





ANNONS
Av Cecilia van Toor - 8 juli 2013 09:42

I lördags var vi på ett riktigt sommarbröllop. Min kollega och vän Madde gifte sig med sin Emanuel.

 

Vigseln hölls i Rövarekulan, ett naturreservat utanför Löberöd.


   

Min stiliga karl :) 

 

Vi fick små söta rispåsar när vi kom


 

Festen hölls på Snoge loge i Snogeröd. Superfin lokal.


       

Vi fick jättegod mat; till förrätt fick vi lax med goda grönsaker, sen följde en buffé med bl.a favoriten pulled pork :)


 

Här är jag med några av bröllopsgästerna :)


Tårtdekoration


 

Första dansen <3


Tack Madde och Mano för en jättetrevlig kväll!!! 



Av Cecilia van Toor - 5 juli 2013 08:08

När jag var i Stockholm förra helgen så bjöd mamma på söndagsbrunch. Där fick vi bl.a den här goda blåbärscheesecaken. Den har mycket mjukare och lenare konsistens än "vanlig" cheesecake. Supergod! Perfekt att göra till helgen ;)

 

Ursprungsreceptet kommer från Arla, men här kommer mammas variant med betydligt mindre socker:


Blåbärscheesecake med kvarg, en större pajform:


300 g digestivekex

1 msk kardemummakärnor

150 g smör

4 gelatinblad

2 burkar smetana (4 dl)

1 burk kesella/kvarg 10% (250 g)

175 g frysta blåbär, tinade

1,5 dl socker

en nypa salt


Mixa kexen med kardemummakärnorna till ett fint smul. smält smöret och blanda med smulet. Tryck ut i en pajform. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa ihop smetana, kvarg och salt. Värm bären i en kastrull och mixa släta med t.ex en stavmixer, lägg i sockret, låt koka upp. Blanda ner gelatinbladen. Blanda blåbärspurén med kvargblandningen. Häll smeten i pajformen och bred ut jämnt. Ställ kallt i ca 5 timmar innan servering. Dekorera med t.ex blåbär, eller körsbär som här :)

Av Cecilia van Toor - 1 juli 2013 22:25

I helgen hade vi möhippa för min bästa vän Sandra. Det blev en jättemysig dag med mina underbara vänner. Vi hoppade över förnedringar och sånt trams och hade det bara mysigt. Eftersom vi inte ses så ofta då alla bor på olika håll, är det extra mysigt att umgås :)

Vi började dagen med att två av oss "kidnappade" Sandra, därefter anslöt en och en på olika tunnelbanestationer. Vi åkte till Observatorielunden där två stycken hade förberett champagnefrukost:

 


Efter ett par timmar tog vi oss till Centralbadet där en timmes massage väntade på Sandra. Vi bubblade, bastade och drack vin:

   


Efter badet fyllde vi på magarna med lite mexikansk mat på La Neta, som ligger precis i närheten. Det kan jag verkligen rekommendera. Supergott var det, dessutom billigt!:

 

      


Efter den sena lunchen åkte vi till Hammarby och gick upp för Hammarbybacken, där drack vi skumpa och åt lite snittar samt tittade på utsikten och snackade skit :) :


Sen tog vi oss till Lisas bakgård och hängde där resten av kvällen. Vi hade ett uppdrag till Sandra att måla ett par vita kalsonger med textilfärg. Vi tänkte att hennes blivande make, Arvid, kan bära dem på bröllopet ;) Tyvärr fick jag ingen bild på dem, men de blev rikigt snygga ;p Vi målade även tavlor till Sandra med temat hur de träffades...

 


Senare på kvällen avnjöt vi en himmelsk god middag som några av tjejerna lagat, till förrätt blev det gazpacho:

     

Till varmrätt åt vi en av mina favoriter, nämligen pulled pork! Som hamburgare denna gång:

   

 


Efterrätten åt vi inne eftersom det blev lite kallt framåt midnatt... Det var iaf en supergod och knäckig rabarberpaj:

 


De fina flaggorna som sitter i maten har Jeanette tillverkat med washi-tape. Sååå söta :)

Dagen var som sagt riktigt mysig och jag ser verkligen fram emot bröllopet i augusti!


Jag ska luska reda på recepten så att jag kan dela dem här sen :) 

Av Cecilia van Toor - 26 juni 2013 10:56

Jag älskar risotto! Tyvärr är det inte så nyttigt, så jag försökte göra en lite nyttigare variant utan snabba kolhydrater. Jag bytte ut riset mot finhackad blomkål. Det blev faktiskt supergott! Hade jag haft en skvätt vin i bakfickan hade jag självklart hällt i det också, men det gick fint utan ;) Blomkålsrisotton är helt vegetarisk, dock åt vi baconlindad kyckling till men man kan ju äta det till vad som helst!


   


Blomkålsrisotto, ca 3-4 p:


1 blomkålshuvud

2 schalottenlökar

en klick smör att steka i

ca. 4 dl grönsaksbuljong (koka ihop 5 dl vatten med en tärning)

1 msk vitvinsvinäger 

2 dl (minst!) riven parmesanost

salt och svartpeppar


Hacka blomkålen fint. Värm en stekpanna med djupa kanter, släng i en klick smör och bryn finhackad schalottenlök. Släng i blomkålshacket. Bryn i några minuter. Salta och peppra. Häll i ca en dl buljong i taget och låt puttra, när vätskan börjar försvinna häll på en till... fortsätt till önskad konsistens. Jag valde att ha lite tuggmottstånd i blomkålen. Häll i vinägern. När blomkålen är lagom mjuk, tillsätt parmesanosten och smaka ev. av med mer salt och peppar.



Baconlindad kyckling, ca 6p:


1 kg kycklingfilé

2 pkt bacon

1 pkt fetaost

1 burk soltorkade tomater i olja

salt och peppar


Sätt ugnen på 200 grader. Ansa filéerna och dela i ca 2-3 delar. Salta och peppra runt om. Skär fetaosten i mindre stavar och dela tomaterna. Skär en skåra i varje kycklingbit och fyll med feta och tomat, linda en baconskiva runt. Lägg den baconlindade kycklingen i en smord ugnsform och ställ in i ugnen i ca. 35-40 minuter eller till kycklingen är genomstekt.


Av Cecilia van Toor - 25 juni 2013 22:27

   

Ikväll var jag och mannen ute på landet i regnet och plockade fläder, så nu står en laddning flädersaft i kylen och gottar sig! Vi passade även på att kolla in den gamla hönsgården; har en konstig fantasi om att ha en liten hönsgård ;) Tänk vad mysigt att gå att plocka nyvärpta ägg på morgonen!


Flädersaft är verkligen den sanna sommarsmaken, förutom jordgubbar då ;) Har ni inte plockat fläder än så är det hög tid nu, iaf om ni bor i Skåne... Om ni inte vill dricka den själv (vem vill inte det?!), så kan man hälla upp den på vackra flaskor och ge bort istället för en flaska vin på nästa middagsbjudning! Jag vet att jag har lagt upp detta recept tidigare, men här är det igen ;)


   


Flädersaft (ca. 2 L koncentrerad saft):

30 fläderblomklasar

2 stora ekologiska citroner 

2 liter vatten

2 kg strösocker

30 g citronsyra


Lägg blommorna i en stor bunke. Tvätta citronerna noga och skiva dem. Lägg citronskivorna i en kastrull, slå på vattnet, sockret och citronsyran. Låt koka upp. Ta bort hälften av citronskivorna, så den inte blir för besk. Häll det heta vattnet över blommorna och låt stå under lock, svalt i 3 dygn. Sila sen bort blommorna och häll upp på rena flaskor. 

Ett tips är att frysa saften i lådor. När du sen är sugen tar du bara en skopa av saften och blandar med vatten, så får du en iskall dryck! Dessutom håller den längre så :)


Av Cecilia van Toor - 25 juni 2013 12:20

På min arbetsplats pratar vi mycket mat och delar med oss av recept. Så idag provade jag ett recept på mandelbröd som min kollega Agneta delat med sig av. Det blev gott och passar extra bra med en skiva stark ost på :) Agneta har en blogg som heter Spikklubba, kolla in den!


   


Mandelbröd (LCHF) (med lite modifiering ā la matdelikat):


2 dl mandelmjöl

2 dl krossade linfrön

2 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

2 tsk salt

1 msk brödkryddor

3 dl solrosfrön + lite till topping

1 dl grovt hackade valnötter

250 g lättkesella

6 ägg


Sätt ugnen på 175 grader. Klä en brödform med bakplåtspapper. Blanda mandelmjöl, linfrön, fiberhusk, bakpulver, salt, brödkryddor samt frön och nötter i en skål. Vispa äggen fluffiga med elvisp, vispa i kesellan. Blanda ner äggsmeten med resten. Häll smeten i brödformen. Strö över lite solrosfrön. Grädda i ca 1 h i ugnen.



Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se