Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 24 juni 2013 19:52

Ursäkta för min frånvaro senaste veckan! Jag har helt enkelt inte lagat någon spännande mat som passar för bloggen och varit allmänt lat ;) Jag ska försöka skärpa mig :)


Hade ni en bra midsommar? Det hade jag! Vi var hos en vän på landet som äger en djurpark där vi bl.a fick mysa med lemurer! Haha! Det finns några bilder på instagram om ni vill följa mig där! ceciliavt heter jag.


Ikväll har jag iaf lagat ett recept jag vill dela med mig av, nämligen en snuskigt god sås till lax! Den innehåller bl.a något så otippat som räkost! Prova, ni kommer inte bli besvikna!


 


Gräslökssås, ca 3-4 p:


1 dl fet crème fraiche

1 dl räkost (jag använde Kavlis på tub)

1 dl vispgrädde

1 fiskbuljongtärning

svartpeppar

en näve klippt/hackad gräslök


Släng alla ingredienser utom gräslöken i en kastrull och koka försiktigt upp under omrörning så att buljongen löser sig. Tillsätt gräslöken. Klart!


Jag köper nästan bara färsk lax i hel bit och ugnsbakar den. Det är inte så mycket dyrare och det smakar mycket godare än fryst. För att tillaga en hel bit: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxbiten med skinsidan nedåt på bakplåtspapper i en ugnsform. Krydda med citronpeppar. Ställ in i ugnen i ca. 15-20 minuter beroende på hur tjock laxen är. Känn efter med en gaffel om du är osäker, den ska inte vara slemmig i mitten.


Ikväll åt vi laxen ihop med nypotatis och sallad. Nypotatis är ju bara sååå gott! Svårt att undvika kolhydraterna nu ;) 


ANNONS
Av Cecilia van Toor - 12 juni 2013 18:19

Vi lagar mycket gryta i den här familjen och idag är inget undantag :) Det är ju så himla enkelt och smakar gott! Den här gången blev det en gryta med pesto och kyckling och den gick inte av för hackor :)


 


Pesto-kycklinggryta, ca 4-6p


1 kg kycklingfilé

2 dl créme fraiche

1 dl grädde

en halv burk grön pesto

1 msk grönsaksbuljong (pulver) annars ca 1/2 tärning

salt och peppar

100 g champinjoner

2 dl gröna ärtor


Börja med att ansa kycklingfiléerna och skär i mindre bitar. Salta och peppra ordentligt och stek i lite fett i en stekpanna till bitarna får fin färg. Dela svampen och släng i, samt ärtorna. Salta och peppra lite mer och tillsätt buljongen. Häll i créme fraichen, grädden och peston. Låt puttra en liten stund. Servera med ris och sallad.

ANNONS
Av Cecilia van Toor - 10 juni 2013 20:22

I söndags provade vi LCHF-pizza för första gången och det var jättegott!! Påminner mycket om "vanlig" pizza. Det är ju ändå mest pålägget som smakar :) Jag googlade en massa recept på pizzabotten och provade till slut ett från 56kilo, vilket flera bloggare verkar gilla. Snabbt och enkelt gick det att göra också, vilket alltid är ett plus :)


 


LCHF-pizzabotten till 2 plåtar:


8 ägg

4 msk fiberhusk

1,5 dl vispgrädde

200 g god ost

en nypa salt


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa(elvisp) ägg med fiberhusk, salt och grädde. Riv osten och vispa ihop med resten. Låt stå i knappt 5 minuter. Bred ut smeten på bakplåtspapper (2 olika). Ställ in i ugnen ca. 15 minuter. Ta ut plåten, höj värmen till 250 grader. Lägg på valfria ingredienser och ställ in i ugnen igen i ca. 5-10 eller till osten har smält och allt har fått lite färg.


Tomatsås till 2 plåtar (blir dock inte jättemycket, så om man vill ha mycket tomatsås rekommenderar jag dubbel sats)


ca. 40 cocktailtomater

2 msk honung

1 stor vitlöksklyfta

2 tsk vitvinsvinäger

lite salt och peppar


Skär tomaterna i bitar och värm försiktigt med honungen i en kastrull, låt puttra i några minuter. Pressa i vitlöken och låt puttra ca 10 minuter till. Tillsätt vitvinsvinäger och smaka av med salt och peppar.


Förslag till topping:

 

Tomatsås, skinka, champinjoner, oregano och riven ost


 

Tomatsås, skinka, bananskivor, ekologiskt jordnötssmör i små klickar, curry och riven ost.

Den här pizzan blev faktiskt riktigt god, så den kombinationen kommer jag definitivt att göra igen! 


Av Cecilia van Toor - 7 juni 2013 09:02

Hej! Har ni långledigt denna helg? Det har tyvärr inte jag men jag njuter av det vackra vädret på kvällarna istället :) Eftersom jag jobbade igår också så blev det inget nationaldagsfirande för min del men jag träffade upp min vän Madde på kvällen som hade möhippa. Hon hade haft en fullspäckad dag med bl.a segway och nakenbad på kallbadhuset. Så det var synd att man inte kunde vara med hela dagen! Det är nackdelen med att jobba inom vården...

Jag har tyvärr inga bilder att bjuda på från igår kväll men jag tänkte iaf bjuda på ett recept :) Nämligen en thaigryta jag gjorde häromveckan. Supergod blev den med mycket smak av ingefära. Jag wokade grönsakerna innan och de blev riktigt "crunchy"! Älskar knapriga grönsaker, särskilt broccoli!



Ingefärsgryta, ca 4p:


1 kg kycklingfilé

2 buketter med färsk broccoli

200 g champinjoner (jag blandade skogs och vanliga)

2 morötter

1 röd paprika

1 burk kokosmjölk

1 vitlöksklyfta

en ingefärsbit (ca. 2 x 2 cm)

2 tsk sambal oelek

1 msk sesamolja

1 tsk chilipulver

salt och peppar

olja att steka i 


Hacka kycklingen i små bitar. Blanda i en bunke kycklingen med sesamolja, sambal oelek, chilipulver, riven ingefära och vitlök. Stek kycklingen till den får fin färg i en het stekpanna. Häll sedan över kycklingen i en gryta. Dela broccolin i mindre buketter och woka/stek i samma panna med lite extra olja, salta och peppra. Häll broccolin i grytan. Dela morötterna och paprikan i mindre stavar och dela ev. på champnjonerna, gör på samma sätt som med broccolin. Sätt grytan på den varma plattan och tillsätt kokosmjölken. Låt puttra en liten stund men inte förlänge för då behåller inte grönsakerna sin "crunch". Smaka av och tillsätt ev mer kryddor (salt, peppar, chili). Ät som det är i en skål eller servera ris till.




Av Cecilia van Toor - 4 juni 2013 21:50

I lördags hade vi möhippa för min vän Louise. Det var en jätterolig och intensiv dag. Vi överraskade henne på morgonen och körde ut till Limhamn för lite vattenaktivitet:

     


Efter Louise nedkylning i havet, värmde vi oss med champagnefrukost i gräset:

 


Sen åkte vi till Go-Kart city i Malmö, där vi sumobrottades och körde go-kart:

      


Sen blev det lunch från Redfellas i Magistratsparken, där Louise fick en ny outfit:

  


Sen gick vi till Malmö dansakademi och dansade burlesque and chair-dance. Sjukt kul! :

 


Efter dansen gjorde vi iordning oss och käkade god middag hemma hos Louise syster Lina, sen blev det fest hela natten!

Tack alla för en rolig dag! Och speciellt tack till Lina för att du ordnat allt!!!

Av Cecilia van Toor - 3 juni 2013 20:48

I fredags var jag en sväng med mina föräldrar i Köpenhamn och kollade in Torvehallarna, de är en saluhall med en massa gott. Väl värt ett besök!! Vi käkade lunch och handlade bl.a kött till kvällen. Vi köpte côte de boeuf vilket är entrecôte på ben. Vi följde kötthandlarens råd och tillagade biten i ugnen på låg värme under lång tid och det blev helt fantastiskt!!! 


     


Côte de boeuf, ca 4 p:


ca 1,5 kg côte de boeuf (entrecôte på ben)

rikligt med salt och peppar

rapsolja

smör

10 vitlöksklyftor med skal


Sätt ugnen på 80 grader. Hetta upp en stekpanna ordentligt och häll i en skvätt rapsolja och en rejäl klick smör. Salta och peppra köttet rikligt. Fräs köttet så att det får ordentligt med färg runt om. Släng i vitlöksklyftorna och ös köttet med smöret. Ställ sedan in köttet i en form tillsammans med fettet och vitlöken från stekpannan. Stick i en köttermometer och låt det stå inne till 55 grader (för medium/rare). Det tog ca 1,5 timme i varmluftsugn. Ta ut köttet och låt vila i folie ca. 15 minuter innan servering. Skär upp i skivor.


Köttet blir helt fantastiskt gott och så mört att det bara smälter i munnen, så ni måste verkligen prova detta! Dock så ska jag, för skoj skull, prova att tillaga köttet på det här sättet nästa gång (råd från min bror Robert):


Till köttet åt vi fänkål och morötter som skivades tunnt med mandolin och stektes med salt och peppar, så himla gott!! Vi hade också mammas goda rödvinssås till. Jag kollade på när hon gjorde den och det var ungefär så här: 


Mammas rödvinssås; alla mått är ungefär, men det kan nog inte gå fel ;):


1/2 gul lök eller 2-3 scharlottenlökar

en näve persilja

1 tsk timjan

2-3 tsk köttbuljon på pulver, eller en tärning

svartpeppar

minst 1/2 flaska rött vin

50 g smör

1 msk mjöl


Hacka löken och fräs i en klick smör i en kastrull, lägg i hackad persilja och timjan samt buljong och peppar. Låt fräsa några minuter. Häll på vinet och låt småputtra så länge som möjligt, gärna en timme. Sila sedan av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Blanda ihop mjöl och smör med en gaffel och vispa ner i såsen precis innan servering.


Här är lite fler bilder från dagen:

         





Av Cecilia van Toor - 29 maj 2013 09:00

Igår hälsade vi på hos Krilles kusin ute på landet. Vi fick plocka med oss rabarber hem och enligt Krilles önskemål blev det kräm av dem. Jag stoppade i lite vanilj och det blev supergott! Jag provade förutom att göra "vanlig" kräm, även en nyttigare variant med stevia ist. för socker; det blev dock inte lika gott...


 


Rabarberkräm med vanilj, ca 2p:


4 rabarber (inte de största)

3 dl vatten

1 dl socker

1/2 tsk mald vaniljstång (eller en bit urskrapad vaniljstång)

2 msk potatismjöl


Skala rabarbern och dela i mindre bitar. Lägg rabarberbitarna med vatten, vanilj och socker i en kastrull och låt koka ca. 10 minuter till rabarbern "går sönder". Blanda ut potatismjölet med lite vatten och häll försiktigt ner i krämen, rör samtidigt. Servera med iskall mjölk.



Om någon vill prova den nyttigare varianten, kommer den här (den blir dock mycket surare):


Rabarberkräm med stevia, ca 2 p:


4 rabarber

3 dl vatten

2 msk stevia (eller mer efter smak, blir dock en konstig eftersmak med för mycket!) 

1/2 tsk mald vaniljstång

1 msk potatismjöl


Skala rabarbern och dela i mindre bitar. Lägg rabarberbitarna med vatten, vanilj och stevia i en kastrull och låt koka ca. 10 minuter till rabarbern "går sönder". Blanda ut potatismjölet med lite vatten och häll försiktigt ner i krämen, rör samtidigt. Servera med iskall mjölk

Av Cecilia van Toor - 27 maj 2013 08:48

God morgon! Nu är jag äntligen ledig efter en lång jobbhelg. Så nu sitter jag framför Nyhetsmorgon och surplar kaffe. Det är så mysigt att ta lååånga frukostar. I lördags innan jag gick till jobbet bjöd Helena mig på mysfrukost, bl.a dessa goda och nyttiga bananpannkakor. Så himla goda, kommer definitivt att göra dessa till frukost fler gånger.


   


Bananpannkakor till en person:


1 banan

2 ägg

lite smör att steka i 


Mosa bananen och vispa ihop med äggen. Stek någon minut på vardera sida, eller till de får färg.

Vi åt dem med lättkesella utblandad med en liten skvätt koncentrerad funlight och bär samt mixade jordgubbar och ananas.


Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se