Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 2 oktober 2013 20:41

 


Igår åkte jag ut på en liten utflykt med mina föräldrar till Österlen. Vi besökte bl.a Kivik för att titta på äppeltavlan:

  

Det var ju den årliga äppelmarknaden i helgen som var. Varje år görs en ny äppeltavla som visas just till äppelmarknaden. Eftersom jag gillar både mat och konst, tycker jag att det är extra roligt när man kan kombinera dessa :)

Appropå mat så ligger ju Buhres Fisk precis brevid äppeltavlan. Där slank vi in för en lunch i restaurangen:

  

Det blev favoriten: Stekt sill (som man säger här nere i Skåne). Jag, som norrlänning, är van att säga strömming.


 

Vi besökte även Kiviks musteri där de hade fina blomsterarrangemang utanför


Efter alla "äppelintryck" var jag tvungen att åka hem och koka mig lite äppelmos.

 

Så med den här konstnärliga?! bilden vill jag bjuda på mitt recept på äppelmos (eller rättare sagt en modifikation av svärmor Ingrids recept):


Äppelmos

 

9 äpplen (ā ca 150 g), jag använde mig av röda gravensteiner

1 dl vatten

1,5 dl socker


Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Dela i klyftor. Lägg i en lite större kastrull med vattnet. Låt koka upp, sänk sedan värmen(på min gamla spis har jag på 2:an av 6 steg), ha locket på. Låt puttra ca 30 minuter, rör då och då. När äpplena mosar sönder, tillsätt sockret och låt puttra en stund till, höj ev. värmen något. Om du vill ha en slät mos kan du mixa med stavmixer, annars är det färdigt. Häll upp på rena burkar. Jag hällde upp lite i en burk, resten frös jag in i plastpåsar eftersom det inte håller så länge.



ANNONS
Av Cecilia van Toor - 1 oktober 2013 21:09

Igår provade jag att laga LCHF-lasagne för första gången. Det blev sjukt gott! Jag märkte inte så stor skillnad jämfört med riktig lasagne. Den mättar jättebra eftersom det är så mycket fett i den, så man behöver inte äta så mycket :) Prova om ni gillar LCHF eller vill ha ett glutenfritt alternativ!


 


LCHF-lasagne, till två formar (som på bilden ovan)


Lasagneplattor:

8 ägg

250 g creme cheese (typ philadelphia)

1 dl fiberhusk

en nypa salt

4 bakplåtspapper


Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggen pösigt med elvisp. Tillsätt creme cheese, fiberhusk och salt och vispa ihop. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Klicka ut hälften av smeten på  bakplåtspapperet och lägg på ett till bakplåtspapper. Kavla ut smeten så att den når ut till kanterna. Grädda i ugnen ca 10 minuter, med båda bakplåtspapperna kvar. Upprepa med en resterande smet. Ta ut ur ugnen, dra bort översta papperet och dela i ca. 9 avlånga bitar. Höj sedan ugnen till 200 grader.


Köttfärssås:

minst 1 kg färs (nöt eller bland)

2 gula lökar

2 burkar krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk köttbuljongspulver

1 msk kalvfond

1 dl rött vin eller 1 msk balsamvinäger 

1 msk oregano

2 tsk timjan

en näve hackad basilika

svartpeppar


Stek löken mjuk i lite smör, tillsätt köttfärsen (plus ev. lite vatten så att den inte bränner fast). Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra så länge som möjligt för bästa smak. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor, tänk på att smaken blir mildare ihop med bechamelsåsen!


Bechamelsås á la LCHF

250 g västerbottenost

4 dl créme fraîche

2 dl vispgrädde

salt och svartpeppar


Riv osten. Värm grädde och créme fraîche, tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.


ca 50 g riven västerbottenost

2 bollar mozzarella


Börja med att lägga några lasagneplattor i botten på ett par formar, häll bechamel över och sist köttfärs. Lägg ett lager till med alla saker. Avsluta med mozzarella och västerbotten. Ställ in ca. 20-25 minuter i ugnen, till osten fått fin färg.

Servera med god grönsallad och balsamvinäger.


 


God natt mina vänner!

ANNONS
Av Cecilia van Toor - 27 september 2013 08:34

God morgon!

Jag måste börja med att tipsa om min vän Linns nya blogg som handlar om hennes kärlek till Norrland. En jättefin blogg med snygga bilder och välskriven text :) Norrlove heter den, klicka på länken för att hitta dit.

Nu har de svenska äpplena börjat komma. Häromdagen provade jag att slänga ner lite äpple ihop med bacon och lax, och vilken hit det blev! En snabb maträtt som passar både till vardag och fest.


 


Ugnsgratinerad lax med bacon och rött äpple, ca 2p:


300-400 g färsk lax på bit

i pkt bacon

1 litet rött svenskt äpple

2 dl vispgrädde

1 dl crčme fraîche (fet)

1 fiskbuljongtärning (ev. en halv om du vill ha mindre salt)

en näve riven ost

svartpeppar


Sätt ugnen på 225 grader. Peppra laxen och lägg med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Skär baconet och äpplet i små bitar och stek tillsammans i en stekpanna. När baconet är lagom knaprigt, försök att hälla av överflödigt fett. Tillsätt grädde, crčme fraîche och fiskbuljong i pannan och låt puttra någon minut. Dra några varv med pepparkvarnen. Häll sedan bacongräddblandningen över laxen. Strö lite ost över och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Jag åt laxen ihop med kokt broccoli, men kokt potatis passar såklart extra bra ;)



Av Cecilia van Toor - 26 september 2013 18:26

 

Efter San Francisco körde vi vidare längs Highway 1 i riktning mot LA. Highway 1 måste vara den vackraste väg jag någon sin kört/åkt på! Så häftigt! Här kommer ett gäng med bilder:

 

Vi började med ett lunchstopp i Monterey


Vi passade på att känna på vattnet



    

Vi svärmade även lite i Lovers Point Park ;)


   

Sen körde vi vidare på 17 mile drive och kollad in Pebble beach golf club, riktigt häftig golfbana!


 

    


På 17 mile drive kollade vi även in The Lone Cypress







    

 

 

Vi stannade till en kortis i Carmel-by-the-sea med sin fina vita strand


 

Vi stannade för en övernattning på River Inn i Big Sur. 


 

Varför namnet RIver Inn? Det rann nämligen en liten bäck bakom hotellet, där de hade placerat stolar som man kunde sitta i. Tydligen var det den varmaste dagen på länge som vi var där och vattnet var iiiiiskallt, så stolarna utnyttjas nog inte så mycket...

 

Vi hade en mysig veranda där vi hängde och drack öl


 

Det fanns ju tyvärr ingen kyl på rummet... man tager vad man haver


     

Följande morgon åt vi en smaskig frukost, American style, för att sedan köra vidare mot LA.


     

Vi kollade in det här vackra stället längs vägen, ser ni vattenfallet?


   

Vi stannade till i San Luis Obispo för lunch på Splash Café. Jag åt en god shrimp taco. Fisk och skaldjurstaco är verkligen poppis i Kalifornien. Efter maten för att inte tappa aptiten kollade vi in The bubblegum alley....


Nästa gång jag skriver blir det om LA!!

Av Cecilia van Toor - 25 september 2013 20:32

Har ni några plommon kvar? Jag fick ett gäng plommon av mamma förra veckan och passade på att göra plommonmarmelad. Den blev supergod! Jag tycker att marmelader kan bli lite väl fasta om man enbart använder syltsocker, så jag provade att byta ut lite syltsocker mot vanligt strösocker. Den blev perfekt i konsistensen, fungerar både som sylt och marmelad. Vi provade den till en bit gruyčreost och det var en svårslagen kombo :)


 


Plommonmarmelad


500 g plommon (urkärnade)

2 dl syltsocker

1,5 dl strösocker


Släng i plommon med sockret i en kastrull och låt koka i max 5 minuter. Ta av från plattan och mixa slät med en stavmixer. Häll upp i en ren burk och slut locket. Förvara i kylskåp. 




Av Cecilia van Toor - 18 september 2013 22:20

 


Sista dagen i San Francisco spenderades bl.a i Japanese tea garden i Golden Gate park. Den var hur mysig och rogivande som helst att gå runt i! Rekommenderar verkligen att besöka den om ni kommer hit.

   

I paviljongen som ni ser på bilden ovan tog vi såklart en kopp te och en fortune cookie

 



 

En bit bortanför Japanese tea garden hittade vi detta märkliga och sagolika "träd"


 

Sen tog vi en caesarsallad mitt på Union square i solskenet


   

Efter lunchen hoppade jag och Krille på en klassisk spårvagn som tog oss genom staden till Fisherman´s Warf...


        

...där strosdae vi runt ett tag för att sedan slå oss ner med varsin drink :)


Eftersom jag och Krille firade fem år den dagen så hade vi bokat in oss på en resataurang som verkade bra; Fleur de Lys. Det är Hubert Keller som har restaurangen och han har bl.a varit jurry i Top Chef. Tyvärr var den en besvikelse. Maten var väl god men inget wow... verkligen inte värt de tusenlappar vi betalade. Här kommer iaf lite bilder från middagen för er som ändå är intresserade av vad vi åt (tyvärr är bilderna lite mörka då jag inte hade den bästa kameran med mig):

 

Amuse bouchen... gurkkräm med rom och en shot med något jag inte kommer ihåg...


 

Förrätten betsod av olika saker, bl.a kycklinglevermousse som vi såg fram emot men den smakade bara sprit...


 

Min varmrätt bestod av oxfilé och hummer med hummer-mac and cheese. Jättebra kött men de andra smakerna var intetsägande...


 

Krilles varmrätt: coffee rubbed buffalo, den gillade jag men inte Krille


 

Till efterrätt tog vi chokladsuffle, inte heller något upphetsande. Förstår att det inte är så mycket smak i en suffle men till och med såsen vi fick till var tunn på smak. 


 

Vi fick även "complimentary sweets" som såg godare ut än de smakade.


Ja, servisen var iaf bra och vi hade mysigt med varandra <3


Det var det sista från SF... men det kommer mycket mer snaaaart!!




Av Cecilia van Toor - 16 september 2013 20:49

 

Andra dagen i San Francisco började vi med en tur ut till fängelseön Alcatraz, där bla Al Capone har suttit


Jag var ju tvungen att prova en pretzel som färdkost, ingen höjdare, vad är grejen?! Kanske god med en öl till?

 


Vi gick en audiotur där gamla fångar berättade om deras tid där, Louise var exalterad :)

     


Efter Alcatraz kollade vi in en del av turisttäta Fishermans Warf och lunchade på Bubba Gump


Jag provade tre olika sorters räkor, mycket friterat som allt annat i USA... Men gott var det och goda drinkar fick vi :)


Vi kollade även in sjölejonen som låg och jäste där...


Sen drog vi vidare på lite sightseeing runt lite olika områden i stan, bland annat Haight-Ashbury som är ett hippikvarter med bl.a häftiga vintagebutiker

     


Sen kollade vi in Castro - gaykvarteren:

     


Vi kollade även in Mission med all streetart:

                 


Som avslutning på en intensiv dag slappade vi i pubbelpoolen på hotellet ;)

       


to be continued...


Av Cecilia van Toor - 13 september 2013 20:03

 

Nu är vi hemma igen efter vår Kalifornienresa. Vi har haft det helt undebart, en av de häftigaste resor vi gjort! Vi reste med våra vänner Louise och Martin som båda har varit där tidigare, så vi fick erfarna guider med oss som kunde visa guldkornen ;) Jag ska självklart dela med mig av resan med er :)



Vi flög direktflyg från Köpenhamn till San Francisco med SAS. Flygplansmaten är ju aldrig någon höjdare, men jag älskar den ändå eftersom det är lite mysigt att pyssla med under resan, särskilt med lite vin till ;) haha!


Louise och Martin var pepp inför resan:

 


Första dagen begav vi oss norr ut från San Francisco för att kolla redwoodträd och besöka vingårdar. Vi stannade såklart på vägen och tog klassiska turistkort:

 


Vi besökte sedan Muir Woods för att kolla in redwoodträd:

 


Träden var väldigt höga...

   


...och stora:

 


 


Vi drack det första iskaffet på resan, vilket visade sig bli resans dryck!

 


Efter redwoodskogen körde vi vidare till Sonoma Valley och letade upp en vingård för lite vinprovning:

   


Vi åkte en guidad tur runt gården:

   


och vi drack såklart lite vin ;)

 


Efter vinprovningen körde vi tillbaka mot San Francisco, men stannade först i en mysig liten ort som heter Sausalito.

   


Sen blev det några fler Golden Gate-bilder

   

Sen gick Louise och Martin ut på bron och fäste ett kärlekslås som de fick i bröllopspresent.


Som avslutning på första dagen körde vi upp och ner på San Franciscos branta gator

   



Fortsättning följer....



Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se