Alla inlägg under september 2012
Såhär såg degen ut på kvällen...
...såhär såg den ut efter "vikningen"...
...och såhär fina blev de ;) Tyvärr blev det bara 9 stycken, hade hoppats på fler... men det blir till att prova något annat recept senare!
Okej, nu ska jag försöka baka ett surdegsbröd! Hoppas det går vägen. Jag tog ut min surdeg för någon timme sedan och matade på med ytterligare 60 g vetemjöl men endast 25 g vatten då jag tyckte att den skiktat sig lite (vatten låg på ytan). Har läst på många ställen att man ska mata på surdegen innan användning så att den bubblar igång. Jag låter även surdegen stå framme i rumstemperatur. Jag vet dock inte om detta blir bra, men jag får återkomma imorgon med resultatet. Jag tänker nämligen göra degen ikväll och baka den imorgon bitti innan jag går till jobbet.
Jag utgår från ett recept av Pain de Martins, dock provar jag utan durumvete som originalreceptet hade.
Kväll dag 1:
100 g vetesurdegsgrund
400 g vatten
5 g färsk jäst
480 g vetemjöl special
6 g (1 tsk) salt
Lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt restan av ingredienserna och rör runt med träslev. Degen ska vara lös. Plasta in bunken och ställ i kylen över natten.
Morgon dag 2:
Häll ut degen på mjölat bakbord och vik ihop till ett paket. Eftersom degen är kladdig kan en degskrapa vara till hjälp. Vik ihop degen från alla håll (uppifrån, nerifrån och från sidorna) Vik ytterligare om degen känns väldigt lös. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en i botten. Låt degen jäsa medan ugnen värms(ca. 30 min.) Dela av bullar av degen och lägg på bakplåtspapper och glid in i ugnen på den varma plåten. Släng in några isbitar på den undre plåten för bättre skorpa. Bröden är klara efter ca 15 minuter, de ska ha ordentligt med färg.
Vetesurdeg, dag tre kväll: Mata på med 60 g vetemjöl och 60 g vatten och rör om. Ställ tillbaka in i kylen igen.
Imorgon kan man börja baka på surdegen! Jag får se om jag hinner baka ihelgen eftersom jag jobbar både fredag och lördag samt ska på Majas dop på söndag :) Om man vill baka vid ett senare tillfälle kan man mata på degen ett par gånger i veckan.
Idag har jag lagat orientalisk bulgur med halloumi till lunch. Jag inspirerades av ett recept på alltommat.se. Det var supergott och helt vegetariskt! Det var framförallt väldigt vackert:
Till 2 stooora portioner:
2 dl bulgur
3 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
en liten vitlöksklyfta
0,25 g saffran
1/2 tsk sambal oelek
1/2 tsk mald kardemumma
1 msk olivolja
en liten näve torkade aprikoser
en liten näve russin
en liten näve pistaschnötter
1/2 granatäpple
en halv burk bönor av valfri sort
lite hackad färsk krydda (mynta, basilika, koriander el. likn.) jag tog basilika
ca. 200 g halloumi
Koka upp vatten med buljong, vitlök, saffran, sambal oelek och kardemumma. Tillsätt bulgur och koka på svag värme under lock ca. 10 minuter. Dra sedan av plattan och tillsätt hackade aprikoser och russin, låt vila några minuter. Tillsätt sedan lite olivolja och rör runt. Tillsätt sedan avsköljda bönor och färsk krydda. Stek halloumin precis innan servering. Strö sedan över hackade nötter samt granatäpplekärnorna(ej det vita).
Nu ska surdegen matas ytterligare. Min har faktiskt börjat bubbla, vilket verkar lovande :)
Vetesurdeg, dag två kväll: Mata på surdegen med ytterligare 60 g vetemjöl och 60 g vatten och rör om ordentligt. Om surdegen börjat bubbla, sätt in den efter matning i kylskåpet. Har den inte börjat bubbla, tillsätt en tsk flytande honung eller lite yoghurt och låt stå framme i rumstemperatur.
Nästa matning blir om ett dygn! Sen kanske vi kan baka på dag fyra eller fem :)
God morgon! Nu är det dags att mata på surdegen. Jag hade ett par bubblor i min, men nu när jag matade på den såg den ut som igår.
Dag två morgon: Mata surdegen med 60 g vetemjöl samt 60 g vatten och rör om ordentligt. Låt stå i rumstemperatur med lock på.
Ikväll ska vi mata på degen ytterligare, återkommer då!
Vi pratade om surdeg på jobbet idag och jag blev så sugen på att testa. Tro det eller ej men jag har aldrig gjort surdeg innan! Så nu ger jag mig på ett försök och hoppas det ska lyckas. Jag ska försöka mig på vetesurdeg. Jag kommer lägga upp här på bloggen hur det går dag för dag, så häng gärna på och prova!
Dag ett, kväll:
Blanda 120 g vetemjöl med 120 g vatten i en burk. Sätt på locket eller lägg på plastfolie. Låt stå i rumstemperatur.
I lördags var vi hemma hos min kollega Angelica på kräftskiva. Vi började kvällen med lerduveskytte och shit va kul det var! Jag har aldrig skjutit med ett gevär innan så det var lite läskigt första skotten men sen kändes det bättre. Tyvärr träffade inte jag en enda lerduva... men de andra var duktiga!
Vissa var väldigt exalterde!
Vi hade knytis och jag lagade västerbottenpaj. Jag letade på nätet efter recept och de flesta innehöll nästan precis samma ingredienser. Så här gjorde jag min:
För en pajform på ca. 22 cm
3 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
en nypa salt
ev. ett par tsk vatten
3 ägg
en nypa salt
vitpeppar
2 dl vispgrädde
150 g riven västerbottenost
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda smör, mjöl, salt och ev. vatten till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i frysen ca 10 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda sedan i ca 10 minuter. Vispa undertiden försiktigt ihop ägg, salt, vispgrädde och ost. Häll i äggsmeten i pajskalet och ställ in i ugnen tills pajen blir gyllene i färgen, ca 20-25 minuter. Går utmärkt att göra dagen innan och värma på i ugnen. Servera gärna med en klick creme fraiche och hackad rödlök.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
|||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 | 25 |
26 |
27 | 28 |
29 | 30 | |||
|