Alla inlägg under juli 2012
Förra veckan lagade vi linssoppa. Vi har bestämt att vi måste äta mer vegetariskt, både för hälsan och miljön. Linser innehåller ju en hel del proteiner som får kompensera för köttet.
6p
3,5 dl röda linser
1,5 dl gröna linser
1 röd paprika
2 msk farinsocker
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk grön currypaste
1 msk gurkmeja
1 msk spiskummin
200 g ananas, helst färsk
1,4 l vatten
olja
1 msk salt
Sätt ugnen på 225 grader. Skär paprikan i bitar, blanda med olja och salt. Ställ in i ugnen ca. 5 minuter. Ta ut och blanda med farinsockret och ställ in i ugnen ytterligar 5 minuter. Koka de gröna linserna enligt anvisning. Hacka lök och vitlök Skölj de röda linserna. Fräs lök, vitlök, röda linser, currypaste, gurkmeja och spiskummin i olja i en stor gryta på svag värme några minuter. Häll på vattnet och låt koka under lock ca. 15 minuter. Krydda med salt. Ta soppan från värmen, tillsätt ananasen. MIxa soppan slät. Tillsätt de kokta linserna samt paprikan. Låt koka någon minut till. Servera med en klick créme fraiche och nybakat bröd.
I veckan kokade jag marmelad på rabarber och jordgubbar. Det är en god kombination, dessutom är det superenkelt att göra egen marmelad!
För en liten burk marmelad:
2 stora rabarber
10 jordgubbar
ca. 300 g syltsocker (lika mycket socker som bär)
Hacka rabarber i bitar. Snoppa jordgubbarna. Lägg rabarber, jordgubbar och socker i en kastrull. Låt det koka på full effekt ca. 10 minuter, rör lite då och då. Häll upp på en ren burk.
Igår var vi och käkade på Italia här i Lund. Det var riktigt gott! Vi åt grillspett som bestod av färsk salsicca och kalv med pancetta, till det fick vi tomatgremolata och parmesangratinerad polenta. Jag älskar färsk salsicca, det åt vi mycket när vi var i Italilen förra sommaren. Det finns ju även att få tag på i de flesta välsorterade affärer i Sverige.
Vi satt på deras uteservering. Det är så skönt att man kan sitta ute nu på kvällarna. Efter middagen gick vi hem och satt på balkongen till klockan tre på natten, drack lite vin och lyssnade på gamla LP-skivor, riktigt mysig kväll :)
Idag har jag provat att baka baguetter i min nya baguetteplåt. Tyvärr fastnade bröden i plåten trots att jag oljade in den innan... någon som har erfarenhet av baguetteplåtar och vet hur man ska göra??? Brödet blev iaf gott!
Till 4 baguetter:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
1 msk salt
2 msk olivolja
8 dl vetemjöl
5-6 dl dinkelmjöl (jag använde fullkorn)
Smula jästen i en bunke (helst i assistent eller likn.). Värm vattnet i kastrull. Häll i vattnet så att jästen löser sig. Tillsätt salt, olja och mjöl. Spara lite mjöl till utbakning. Arbeta ihop degen väl, den ska vara kletig! Låt jäsa under duk ca. 1 timme. Själp upp degen på ett bakbord och dela i 4 delar utan att arbeta med den, tänk på att ta rejält med mjöl på händerna då degen är så kletig. Försök forma varje del till en avlång baguette och lägg (på en baguetteplåt eller) på vanlig plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Låt jäsa under duk 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. Grädda ca. 15 minuter.
Ikväll åkte vi ut till Krilles föräldrars gårdar och plockade fläder. Det var nog sista chansen innan de blommar över. Vi hittade även tre små kattungar där och en av dem var inte alls blyg, så den kunde vi kela lite med:) Vi är så himla sugna på att skaffa katt men jag vill helst inte ha en innekatt, så vi får väl vänta tills vi flyttar till hus eller nått!
Helena i plockartagen :)
Helena med den tama kissen
Ola med kissen
Jag och Krille med kattungen. Den fick verkligen vara i centrum!
Fläderblommor
Flädersaft:
30 fläderblomklasar
2 stora citroner (jag köpte ekologiska som var mini, så jag tog 4 av dem)
2 liter vatten
2 kg strösocker
30 g citronsyra
Lägg blommorna i en stor bunke. Tvätta citronerna noga och skiva dem. Lägg citronskivorna i en kastrull, slå på vattnet, sockret och citronsyran. Låt koka upp. Ta bort hälften av citronskivorna, så den inte blir för besk. Häll det heta vattnet över blommorna och låt stå under lock, svalt i 3 dygn. Sila sen bort blommorna och häll upp på rena flaskor.
Nä, nu måste jag gå och lägga mig, är så förkyld och är rädd att jag fått feber :/
Idag lagade vi Johans favoritfisk som är en jättegod fiskrätt. Den passar utmärkt för barn och vuxna som inte är så förtjusta i fisk, t. ex. min sambo :) Han åt faktiskt med god aptit, vilket är ett gott betyg!
ca. 2-3 p.
400 g halvtinad torsk
2,5 dl grädde
3/4 dl chilisås
1/2 paket frusen dill (ca. 1/2 dl)
lite vetemjöl
salt
2 dl riven ost
Smöra en ugnssäker form. Skiva fisken i 2 cm stora bitar och vänd i lite mjöl. Lägg fisken i formen. Salta. Blanda grädde, chili och dill, häll över fisken. Strö över riven ost.
Grädda i ugnen ca 20 minuter, tills fisken är genomstekt. Servera med sallad och potatis.
Nu ska jag ut på fläderjakt innan det är försent!
I fredags hade jag en jättemysig kväll med min fina vän Erica. Vi åt hamburgare på T.G.I Friday`s och drack goda drinkar. Bl. a. mojito. Här ska ni få mitt recept på mojito som är med mörk rom vilket jag tycker är mycket godare:)
Till en tillbringare på 1,5 L:
ca 2 dl mörk rom (beroende på hur stark man vill ha den)
massa myntablad
2 lime
sprite eller sodavatten
is
Sockerlag:
1/2 dl socker
1/2 dl vatten
Gör sockerlag genom att blanda socker och vatten i en mugg och kör i mikron tills sockret lösts upp i vattnet. Låt svalna. Skär limen i klyftor och mortla med mynta och sockelagen. Häll i rom, mynta, lime, sockerlag och massa is i en tillbringare. Fyll upp med sodavatten eller sprite beroende på hur söt du vill ha den. Blanda med en sked.
I går (lördag) var jag hos min fina arbetskamrat Madde på drinkfest. Alla tog med gamla slattar och hon stog för tillbehören, som glass, mjölk, läsk, frukt etc. Himla rolig idé!!
Det fanns lite att välja på ;P
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 |
4 | 5 |
6 |
7 | 8 |
|||
9 | 10 | 11 | 12 |
13 |
14 | 15 |
|||
16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 | ||||||||
|