Alla inlägg under september 2012
Det har tyvärr inte blivit så mycket bloggande denna vecka... Men nu är jag iaf tillbaka! Idag har jag varit ledig så jag har sprungit hela 8 km! och börjat på en ny tavla, ni kanske får se den när den är färdig ;)
Ikväll har jag och sambon lagat jättegod lax. Det är verkligen ingen kalorisnål mat men det är ju nästan ingen god mat! Förresten har vi börjat att köpa färsk lax över disk eftersom det är mycket godare än frysta bitar, dessutom oftast billigare!
Lax med västerbottentäcke, 2 p.
300 g hel lax
100 g philadelphiaost
hackad gräslök
ca. 75 g riven västerbottenonst
flingsalt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen på lite bakplåtspapper i en ugnsform. Salta och peppra. Blanda philadelphia med hackad gräslök, 50 g av den rivna osten samt salt och peppar. Bred ut krämen över laxen och strö sedan över resten av västerbottenosten.
Sätt in i ugnen ca. 20 minuter tills laxen är färdig och osten gyllene. Servera med potatis och sherrysås.
Sherrysås
2 schalottenlökar
1 dl sherry
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche (fet)
salt och peppar
Hacka löken. Fräs i lite smör i en kastrull. Häll på sherry. Låt puttra i ca. 10 minuter. Sila av löken. Häll tillbaka såsen i kastrullen och blanda i grädde, creme fraiche, salt och peppar. Rör tills såsen blir jämn. Koka inte!
Till maten drack vi det här goda vita vinet:
Dr L Riesling (7218) 79 kr på systemet.
Igår hade vi våra vänner Emma och Olof över på middag. Det var en mysig kväll och vi spelade frågespel som jag älskar :). Jag lagade lasagne och gjorde hallonpannacotta till efterrätt. Lasagnen hittar ni recept på här.
Hallonpannacotta för ca 4-5 p.
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3/4 dl socker
200 g hallon
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Häll grädden i en kastrull och lägg i vaniljfröna samt stången och socker. Låt sjuda i några minuter, det ska inte koka. Rör om. Mixa hallonen till en puré och tillsätt till gräddblandningen. Ta av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör i blandningen. Häll upp på fina glas, t.ex martiniglas och ställ in i kylen i minst 3 timmar.
Chokladkolakakor, ca 20 st
Dessa är härligt sega och goda!
100 g smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl (ev. lite mer)
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda rumstempererat smör med socker och sirap till en jämn smet. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget så att det inte bildas klumpar. Gör två rullar av smeten och lägg på bakplåtspapper. Dekorera ev. med strössel eller pärlsocker. Ställ in i ugnen max 15 minuter. Skär snittar medan kakan fortfarande är varm.
Just kombinationen hallonpannacotta med chokladkex fick jag förra året hos min arbetskollega Fredrik. Rikitg gott tillsammans :)
Ikväll kommer Emma och Olof till oss på middag. Vad vi ska äta avslöjar jag imorgon ;)
Såhär har jag iaf dukat:
Servetterna har jag vikt till båtar med fyra segel. Här kommer en steg-för-steg guide på hur man gör vikningen:
Ta en vanlig kvadratisk servett
Vi den till en triangel med de mönstrade delen uppåt
Vik ner ena hörnet såhär
Samma med det andra hörnet
Vik sen bak flärparna...
...så att det ser ut såhär
Sätt ihop flärparna mot varandra
Dra sen upp alla fyra segel mot dig.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
|||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 | 25 |
26 |
27 | 28 |
29 | 30 | |||
|