Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 13 november 2012 14:32

Idag har jag börjat gästblogga på en väns träningsblogg: overpowered, heter den. Kika gärna in där för träningstips och inspiration. Det här receptet delade jag med mig av idag:

 


Kalkon och svmapomelett för 1 p:


2 ägg (helst ekologiska)

1 msk vispgrädde

salt och peppar

60 g kalkonkött

ca. 5 st champinjoner

1 schalottenlök

2 msk keso

groddar och färsk basilika


Vispa ihop äggen med grädden i en skål, salta och peppra. Hacka löken och stek med svampen i en liten klick smör. Häll på äggblandningen. Dela kalkonskivorna i bitar och strö över omeletten. När äggblandningen stelnat något är den färdig. Lägg på en klick keso samt groddar och färsk basilika. Servera med sallad. 


Det som är bra med omelett är att det går snabbt och enkelt att göra samt att det är nyttigt och mättande!!

Av Cecilia van Toor - 10 november 2012 18:11

Eftersom det är Mårtensafton idag så fick det bli kalkon till middag! Den här grytan brukar jag göra med kyckling men det blev lika bra med kalkonfilé :) Kalkonen var från Ingelsta Kalkon och var hur fin som helst, man behövde inte rensa bort någonting!



En gryta för 4-6 personer:


ca. 700-800 g kalkonfilé

250 g champinjoner

1 gul lök

20 st torkade aprikoser

5 msk HOT mango chutney

3 msk kycklingfond

4 dl vispgrädde

salt och svartpeppar


Hacka löken och dela svampen i bitar. Fräs löken och svampen i en gryta med en klick smör. Dela filéerna i små bitar. Fräs kalkonen med lök och svamp. Salta och peppra (men försiktig med saltet! Man får sälta från fonden). Häll på grädden och fonden. Hacka aprikoserna i bitar och tillsätt i grytan. Tillsätt mango chutneyn och ev mer peppar. Låt puttra ca 10 minuter. Servera med ris och sallad.


Jag köpte ekologiska torkade aprikoser, de smakar lite som torkade fikon och liknar dem även i färgen. Jag brukar föredra ekologiskt men jag tror att det passar bättre med "vanliga" i det här receptet.


Nu ska vi snart gå och se Skyfall! Är det många som sett den? Har hört att det ska va den bästa Bondfilmen hittills! Ha en trevlig lördagskväll :)




Av Cecilia van Toor - 8 november 2012 20:53

Idag har jag haft en heldag med min älskade mamma :) Vi åkte över sundet och besökte Louisiana. Där hade det en utställning som heter Självporträtt, där en massa konstnärer målat av sig själva. Det var en mycket bra utställning med många häftiga konstverk! Väl värt ett besök, men det är ju alltid Louisiana eftersom lokalerna och trädgården är så vackra. 


 

Ett av alla rum inne i Louisiana.


Efter att vi gottat oss i konst och deras lunchbuffé tog vi oss in till Helsingör. Där shoppade vi i några av alla mysiga butiker och fikade på ett nyöppnat fik som var superfint: In my Place hette det. Det kändes precis som att man var hemma hos en vän på fika.

   



Nu ska jag se Hela Sverige Bakar!  



Av Cecilia van Toor - 4 november 2012 17:25

I fredags bakade jag och Krilles brorsbarn en New York Cheesecake. Vi använde oss av Leilas recept. Skillnaden från en "vanlig" cheesecake är att den är ugnsbakad och hög (dock påstår vissa att en äkta NY Cheesecake ska bakas två gånger). Den blev riktigt mäktig och god, hade dock haft i lite mer socker om jag bakat den igen. Den var inte så söt dom vissa kakor kan vara, men smaken är ju olika :)


 


Leilas New York Cheesecake:


300 g digestivekex

150 g smör


600 g philadelphiaost

2,5 dl kesella 10%

1 dl socker (ev. 1/2 - 1 dl extra)

1 dl majsmjöl

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

1 dl vispgrädde

200 g vit choklad

1 dl frysta blåbär


Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Tryck ut i en springform till en jämn botten. Grädda i ugnen ca 10 minuter. Ta ut formen och låt svalna, höj ugnen till 200 grader.

Blanda socker, mjöl och vaniljsocker i en skål. Tillsätt kesella och ost och vispa krämigt med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt grädden. Smält chokladen och tillsätt till smeten. Häll sedan smeten över kakbottnen och stö över de frusna blåbären och sätt in i ugnen i 30 minuter. Stäng sedan av värmen och låt kakan stå inne 30 minuter till på eftervärme. Ställ kakan svalt (kylen) minst 6 timmar innan servering.



Av Cecilia van Toor - 3 november 2012 14:03

I morse längtade jag tillbaka till de amerikanska frukostarna och slog till på scrambled eggs. Himla enkelt att göra! Till det åt jag en av mina favoritpålägg på macka: keso, avocado och groddar. 


Srambled eggs till en person:


2 ägg

2 msk vispgrädde

salt och peppar

en klick smör att steka i


Knäck äggen i en skål och vispa ihop med grädde, salta och peppra. Hetta upp en panna och lägg i en klick med smör. Häll i äggblandningen och rör runt, tills den får önskvärd konsistens. Ju längre det stekt desto torrare blir äggen, så för riktigt krämig röra behövs inte många sekunder i stekpannan! 

Av Cecilia van Toor - 1 november 2012 09:52

Dag sex(torsdag):

Sista hela dagen på vår resa. Jag och Krille började med att strosa runt i Central Park och wow vilken vacker park. Det är rätt sjukt att man kan finna vackra platser och sånt lugn mitt i en mångmiljonstad! Eftersom parken är stor så har vi bara sett en bråkdel av den. Vi tyckte iaf mycket om delarna runt The Lake. Sjön var giftigt grön i färgen, vilket gjorde att kontrasten mot alla höstlöv blev väldigt vackert.

   


 

 

Vänner-fontänen!  


Vi tittade även runt på Strawberry Fields, John Lennons minnesplats som ligger nära hans gamla hem.

   


Sen mötte vi upp Lisa och Viktor vid The Swedish Cottage:

   


Vi kollade in The Metropolitan Museum of art samt Guggenheims byggnader:

   


Lisa och Viktor köpte Frozen Yoghurt:

 


Vi gick förbi Martha Stewart-pumpor(enligt Lisa lägger hon glitter på allt!):

 


Sen gick jag och Krille på en trestjärnig restaurang, Jean Georges, och käkade lyxlunch. Vi bokade bord ett par veckor innan resan. Allt var riktigt gott och inte jättedyrt, det gick nog på 300 dollar. Den har ju trots allt tre michelinstjärnor! Hela upplevelsen var fantastisk, vi hade gärna gott hit igen!

 

Vi fick först en Amuse Bouche


 

Min förrätt: Krabbtoast med japanska päron och chipotlekräm


 

Krilles förrätt: Pilgrimsmussolr med karamelliserad blomkål och en emulsion av kapris och russin.


 

Till varmrätt tog vi karamelliserad Wagyu-oxfilé med confiterad pumpa(tror jag) och mole. Det var en annorlunda kombination men det var sååå gott!


   

Vi delade på efterrätterna: October och Chocolate. Chokladdesserten var oslagbar! Den bestod av chokladfondant med riktigt god glass och nån citronskalsmaräng som var helt sjuk!

Förrutom efterrätterna fick vi extra gosaker:

       

Egna marshmallows, riktigt goda! Minimacroner med svartvinbär och små gelekuber som exploderade i munnen med äpple och kanel. Praliner, nogat och lavendelbollar. Lavendelbollarna var jättegoda, tror aldrig att jag smakat något med så mycket lavendelsmak innan.


Efter maten mötte vi upp Lisa och Viktor igen och tog oss ut till Williamsburg i Brooklyn. Där fanns det bara låga hus och det var jättemysigt med massa barer och restauranger. Vi hängde först i en bar med massa öl och wiskysorter(Bedford avenue, N 7th st.):

 


Senare gick vi och åt igen(det är många timmar senare) på argentinsk restaurang, El Amacen, med riktigt gott kött, goda tillbehör, goda drinkar och mysig interiör! (Här tog kamerans batteri slut, så det är mobilbilder). 557 Driggs avenue, nära N 7th st.

       

Den här drinken var skitgod! Gjord på gurka och jalapeno.


Efter restaurangen gick vi till en annan bar, kommer tyvärr inte ihåg namet men det finns massor av mysiga barer och det är bara att ta tunnelbanan tillbaka till Manhattan när man är trött:)


Av Cecilia van Toor - 30 oktober 2012 17:51

Här kommer fortsättningen på vår resa:


Dag fyra(Tisdag):

Den här dagen var det tyvärr inte lika fint väder som vi hade de andra dagarna. Vi trotsade regnet och vandrade runt ändå. Först shoppade jag lite på Victoria´s Secret, de har så sköna och fina underkläder :) Där finns flera butiker runt om i stan. Bl.a en på 34:e gatan, Herald Squar, nära Broadway.

Efter en av de få shoppingstoppen så lunchade vi på ett supergott och fräscht ställe: Le Pain Quotidien, på 40:e gatan mellan 5:e och 6:e avenyn. Det är någon typ av kedja så den finns på flera ställen i NY.

   

Jag tog en jättegod sallad med räkor och mango, till det dracks en juice på bl.a blåbär och tranbär.


Sen turistade vi vidare till Grand Central Station:


   


och FN-huset:

   


Vi gick även in en sväng på Toys "R" Us vid Times Square, där hade man gärna velat spendera många timmar som liten:

 

Det fanns ett pariserhjul i butiken...


På kvällen mötte vi upp våra vänner Viktor och Lisa som också var i stan! Vi träffades på en skitcool rysk bar i SoHo som heter Pravda (281 Lafayette street, mellan Jersey street och Prince street).

   

        


Sen gick vi och käkade på en restaurang några meter bort som heter Balthazar(80 Springstreet mellan Broadway och Crosby) . Vi hade bokat bord ett par veckor tidigare, vilket var tur för där var tjockt med folk!

 

Det var en riktigt bra fransk bistro.


 

Till förrätt åt vi foie gras och kycklinglever-mousse som var to die for! Älskar verkligen foie gras, hoppas ingen stackars gås blivit tvångsmatad bara :/ Det var en mastig rätt.


   

Till varmrätt åt jag en köttbit som var superbra tillagad(tog medium-rare denna gång) och Krille provade Duck Shepherd´s Pie som var supergod!


 

Vi drack ett gott vin till


  


Dag fem(onsdag):


På femte dagen mötte vi upp Viktor och Lisa på en diner som heter Astro. Vi tog den mest för den coola retrologgan :) Astro ligger på 55:e gatan, 6:e avenyn.

 

   


Sen gick vi till MoMA - The Museum of Modern Art, 53:e gatan mellan 5:e och 6:e avenyn. De hade premiärdag för Munchs Skriet.

     


Sen åkte vi till Chelsea Market och käkade lunch.

   

På Chelsea Market finns det flera lunch/fika- alternativ. Vi åt på ett ställe som heter The Green Table: 

       

Jag åt Mac´n´Cheese som var jättegod och drack smaskig halvtorr cider till.


Sen gick vi till High Line. Det är ett gammalt tågspår som de har gjort om till park. Rätt häftigt faktiskt.

     

På High Line fikade vi redvelvet cupcake som vi köpte inne på Chelsea Market

 


Sen blev vi törstiga och gick till en galen bar med mycket lampor och glitter, men med världens godaste margaritas! : Tortilla Flats. Den ligger på 727 Washington street, 12:e avenyn. 

     


Efter några kannor margaritas tog vi tåget långt ut på Long Island för att gå på basket i Nassau Coliseum

     

New York Knicks vs. Brooklyn Nets spelade. Knicks vann, men det var en spännande match! Dock brydde sig amerikanarna mer om mat och öl än om matchen ;)


Många bra tips på barer och restauranger i New York har bloggen niotillfem, vi fick några tips därifrån!



Av Cecilia van Toor - 29 oktober 2012 19:27


Det är verkligen tur att man har kommit hem från det kommande ovädret i New York. Hoppas inte orkanen Sandy slår till så hårt som de tror! 

Här kommer iaf fortsättningen på min "guide":

 

Dag tre(måndag):

Efter frukost på en diner i närheten av hotellet knatade vi ner genom stan mot Downtown.

 


På vägen neråt kollade vi in Madison Square Garden. Tyvärr spelades inga matcher här under vår vistelse, men vi hann med en basketmatch på Long Island på onsdagen.

 


Sen gick vi vidare förbi Flatiron building och parken brevid: Madison Square Park. I parken fanns det jättesöta ekorrar :)

   


Nästa stopp blev Washington Square, med sin triumfbåge:

 


Sen gick vi igenom Greenwich Village med sina mysiga, lummiga gator och tittade på huset där "Vänner" sägs ha bott:

   


Sen gick vi runt lite i SoHo och hittade en cupcakebutik(Georgetown cupcake) som hade de godaste cupcaken jag ätit! Speciellt en som hette Toffee crunch:

     


Vidare gick vi sen till Little Italy och tog ett glas vin i solen:

   

 


Efter Little Italy gick vi till China Town/Lower East Side och åt billig lunch!

   

Dumplings på Vanessa´s Dumpling House för ca. 1 dollar! Vanessa´s ligger på Eldridge Street 118, nära Broome Street. Vi provade både stekta och kokta och de var jättegoda båda två!


Sen åkte vi upp till Midtown igen och åkte upp i Rockafeller Center: Top of the Rocks:

       

 

Vädret var helt fantastiskt!



 

Folk åkte skriskor för fullt utanför Rockafeller.


Som avslutning på kvällen gick vi på Gordon Ramsays restaurang MAZE.

  

 

Vi började med varsin drink.


 

 

Jag tog pilgrimsmusslor till förrätt och de var jättegott!


 

Krille tog butternut squash soup till förrätt, den var god men lite tråkig.


 

Till varmrätt åt vi båda en köttbit som vi hade hoppats på skulle vara supermör, men tyvärr var den inte alls det :/ Vi blev måttligt besvikna! Vi råkade tyvärr beställa köttet stekt till medium, och för att få "svensk" medium i USA bör man beställa rare eller medium-rare! Alla tillbehör var goda men köttet är ju det viktigaste! Våra förväntingar på Ramsay var ju höga!


 

Till efterrätt åt vi chokladfondant med salt glass, det var iaf supergott!


Efter mat och vin gick vi tillbaka till hotellet efter en intensiv dag!



 




Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skapa flashcards