Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 21 januari 2013 22:35

I helgen kryssade jag tillsammans med ett gäng härliga matbloggare till Helsingfors. Kicki Norman, från Moster Ullas höll i resan tillsammans med Tallink SIlja och OBH Nordica. Här kommer ett axplock bilder från helgen, återkommer såklart med mer de kommande dagarna :)


 

Vi fick lyssna på kloka ord från både KIcki och Sarah från OBHNordica, till det fick vi gott tilltugg...


 

...Sarah lärde oss att vakumförpacka, vilket var fantastiskt roligt :) 


 

Vi gick på Promenaden...


 

....Elin och Ian (familjen gulfager) var finklädda till 7-rätters middag...


 

...kungskrabba var den första rätten menyn


 

Vi träffade Mumin och Lilla My :)


 

Vi gick på matsightseeing i Helsingfors och åt finsk köttfärspaj...


 

...vi han även med att besöka en välkänd vintagebutik


 

...och vi använde även dessa fina armband :) 

ANNONS
Av Cecilia van Toor - 17 januari 2013 23:01

I morgon bär det av mot Stockholm och matbloggskryssningen, men i dag är jag hos mina föräldrar. Här har vi tjuvstartat helgen med 3-rätters middag bestående av räkcocktail, boef bourguignong och hemmagjord vaniljglass med mandelflarn. Mammas mat är alltid den bästa!!


 


Räkcocktail, 4 p:


150 g handskalade räkor

2 mogna avokado

drygt 1,5 dl crème fraîche

1/2 fint hackad rödlök (eller purjolök)

1/2 citron (saften)


Mixa avokado, crème fraîche och citronsaft med en stavmixer till en slät smet. Tillsätt finhackad rödlök och rör om. Blanda i räkorna. Dela upp i portionsglas.


 


Bouf bourguignon finns recept på här, dubbla det gärna!


Till boufen drack vi supergott Amaronevin:

 


 

Till efterrätt åt vi vaniljglass med mandelflarn.


Mandelflarn, från mammas gamla flickisbok Bra mat bättre:

100 g smör

1 1/4 dl socker

2 msk mjöl

2 msk vatten

100 g mandel (kan bytas mot hasselnötter)


Skålla mandeln, hacka hälften och mal hälften. Sjud upp mandeln med resten av ingredienserna i en kastrull. Klicka ut smeten på bakplåtspapper i teskedsstora klickar. Grädda i 225 grader till ljusbruna flarn, det går snabbt! Låt svalna, förvara i tät burk.


Agnetas goda vaniljglass:

1/2 L grädde

1 vaniljstång

4 äggulor

drygt 1 dl socker


Grädden sjudes med vaniljstång som är urskrapad(även stången). Vispa äggulor och socker fluffigt. Låt vaniljgrädden svalna av och blanda ihop med ägg och sockersmeten. Lägg smeten i en glassmaskin till önskad konsistens. Förvara i tät förpackning i frysen, ta fram en stund innan servering.


Uppdaterar förhoppningsvis mer i morgon om matbloggsresan :)


ANNONS
Av Cecilia van Toor - 16 januari 2013 18:52

I helgen har jag blivit inbjuden till en matbloggsresa av Kicki Norman som är chefredaktör på en tidning som heter Daisy Beauty, hon är även matbloggare själv på mosterullas.se. Resan är i samarbete med Tallink och OBH Nordica. Vi är sju stycken bloggare som ska åka med Tallink Silja Line till Helsingfors fredag till söndag. Vi kommer bl.a att äta en 7- rätters middag ombord på båten och gå på matsightseeing i Helsingfors. Det ska verkligen bli spännande att träffa alla dessa matbloggare och utbyta idéer och inspireras till fortsatt bloggande!

De är dessa som ska följa med:

http://denvassastekniven.se

http://www.smaskens.nu

http://gulfager.se

http://momaskitchen.se

http://mosterullas.se


 

Bilden är lånad från denna sidan

.

Jag kommer uppdatera under resan om internet tillåter :)

Av Cecilia van Toor - 14 januari 2013 19:51

Måste tipsa om den här goda rätten som vi gjorde häromdagen!


     


Baconlindad kyckling med selleri, för 4-5p:


1 kg kycklingfiléer (gärna färsk)

2 pkt bacon

6-7 stjälkar selleri

1 stor purjolök

3 dl vispgrädde

salt och peppar


Sätt ugnen på 225 grader. Ansa kycklingen och dela i 3-4 bitar per filé. Salta och peppra ordentligt. Linda bacon runt varje bit. Skölj och hacka purjon och sellerin. Lägg den baconlindade kycklingen, sellerin och purjon i en smord form. Häll över grädden och ställ in i ugnen 30-40 minuter. Servera med sallad om du vill ha utan kolhydrater, annars vad du vill ;)


Den fina ugnsformen har jag fått från mina mamma och den kommer från Gerbera.

Av Cecilia van Toor - 13 januari 2013 13:23

I går var vi en sväng i Malmö, då passade vi på att handla kaffe på Lilla kafferosteriet. Har ni inte varit där så är det att rekommendera! Vi köpte ett indonesiskt kaffe som är hur gott som helst :) 


 


Till middag i går åt vi en favorit i repris: Lax i ugn med citronsås och pressad potatis. Inte mycket som slår den rätten!

 


Jag vet att jag lagt ut receptet tidigare men här är det igen:


Citronsås för ca. 3-4p:


1 dl vispgrädde (försök inte med någon lättare variant, blir inte alls lika gott ;p )

2 dl fet crème fraîche

1 fiskbuljongtärning

1 citron

citronpeppar


Värm vispgädden och crème fraîchen tillsammans med buljongen försiktigt. Riv i skalet från citronen och pressa i lite av saften (smaka av). Tillsätt citronpeppar.


Vi köper alltid färk lax i hel bit, vilket är mycket godare än fryst. Inte så mycket dyrare heller!

Krydda laxen med flingsalt och citronpeppar. Sätt ugnen på 175 grader och använd ugnstermometer; 55-58 grader är perfekt för lax.


Servera laxen med pressad potatis och sallad, nam nam :)

Av Cecilia van Toor - 13 januari 2013 12:59

I går hade jag och min sambo myskväll, vi lagade god mat, drack gott vin och kollade film. Till förrätt gjorde vi en grön ärtsoppa, även kallad Crème Ninon. Det är nog bland de godaste soppor jag ätit! Vi gjorde den här soppan på Nyår, den känns lite lyxig eftersom man slår i en skvätt champagne(eller annat bubbel) precis innan servering :)


 

De fina fjärilsskålarna kommer från Mateus. (Pilgrimsmusslan sjönk till botten)


För 4 portioner, till förrätt:


1/2 L vatten

1 hönsbuljongtärning

en klick smör

1 gul lök

2 selleristjälkar

1 msk vetemjöl

3 dl vispgrädde

2 msk saft från färsk citron

3 dl frysta gröna ärtor

salt och peppar

en skvätt champagne eller annat bubbel

gräslök att dekorera med

en pilgrimsmussla per person


Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningen. Hacka lök och fräs i en kastrull med smör tills den blir mjuk. Strö över mjölet och tillsätt hackad selleri, vispgrädde, citronsaft samt buljongkoket. Låt det sjuda på svag värme i ca 10-15 minuter. Tillsätt sedan de frysta ärtorna, salta och peppra efter smak. Låt bara ärtorna precis bli varma. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer eller likn. Sila av soppan i en finmaskig sil.

Hetta upp en stekpanna med en liten klick smör, stek snabbt pilgrimsmusslorna så ett de bara precis får lite färg. Häll upp soppan i skålar, lägg i pilgrimsmusslan och häll i en skvätt bubbel, det gör förutom smaken, att soppan skummar fint.

Dekorera med ett par strån gräslök. 





Av Cecilia van Toor - 10 januari 2013 20:21

I kväll är jag gräsänka och då passade jag på att äta räkor. Tyvärr är min sambo inte så förtjust i fisk och skaldjur men jag älskar det! Det fick dock bli en nyttig variant nu eftersom vi kör på det hälsosamma spåret på vardagarna :)


 

Det blev avokado fylld med "skagenröra" gjord på kesella, inte alls lika gott som med fet crème fraîche men helt ok :) Mycket protein och nyttigt fett från avokadon!


För en portion:


ca. 200 g oskalade räkor eller mer

1/2 avokado

1/2 burk kesella 1%

1/2 liten rödlök

1 msk Kalles kaviar

1-2 msk hackad dill

salt och peppar

citron

valfri sallad


Skala räkorna. Blanda kesella, kaviar, finhackad rödlök och dill, smaka av med salt, peppar och citronsaft. Blanda kesellaröran med räkorna, spara några till dekoration. Lägg röran i en halv avokado och servera med sallad.


Jag köpte färska räkor över disk på ICA, detta var vad jag fick för 46 kr:

 

Synd att det är så dyrt! De flesta var dessutom pyttesmå! Men, men vardagslyx gillar jag ;)


Av Cecilia van Toor - 9 januari 2013 09:30

I måndags var jag ledig och hängde med mina föräldrar. Vi åkte till Österlen och bl.a fikade vi på Olof Viktors i Glemminge, ett av mina favoritfik, jag och mamma fikade ofta här när vi bodde i Ystad.  


Det blev en räkmacka

  

Jag och min mamma :)


Vi kom tillbaka till Lund lagom till Krille slutat jobba och då gick vi ut och käkade på Italia.

   

Krille tog kalvrygg och vi andra tog röding med saffransrisotto. Riktigt gott! Härligt med lite måndagslyx ;)



Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se