Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 6 februari 2013 09:10

I senaste Elle mat & vin hittade jag ett recept på asiatiska glasnudlar med strimlad lövbiff. God vardagsmat som är enkel att göra. Jag följde i princip receptet men bytte ut glasnudlarna mot äggnudlar.


 


Så här gjorde jag, ca 3-4 portioner:


500 g lövbiff

1 pkt äggnudlar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 dl sesamfrön utan skal

salt och peppar


Dressing: 

1 lime

2 tsk sesamolja

2 tsk soja

1 vitlöksklyfta

1/2 röd chili med frön (eller efter smak)


sweetchilisås


Koka upp vatten. Skär paprikan i stavar och koka med nudlarna enligt anvisning. Blanda saften från limen med sesamolja, soja, pressad vitlök och finhackad chilifrukt. När nudlarna är färdiga, häll av vattnet i durkslag och lägg tillbaka i kastrullen, häll över dressingen. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lövbiffen i smala strimlor med salt och peppar. Jag stekte hastigt så att köttet fortfarande var lite rött. Värm upp en torr stekpanna och rosta sesamfröna. Servera med sallad och sweetchilisås.

Av Cecilia van Toor - 4 februari 2013 19:04

I dag har jag lagat indiska köttbullar enligt David Batras recept. De blev supergoda. Ett roligt alternativ till "vanliga" svenssonköttbullar. Ska definitivt laga denna rätt igen men kanske tillsätta chili för lite hetta.


 


Jag har bara gjort några ändringar i receptet, såhär gjorde jag:


500 g nötfärs

1 msk ströbröd

3 msk mjölk

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 msk färskriven ingefära

1 1/2 tsk garam masala

1 tsk malen spiskummin

------

salt och peppar

1 ägg

------

1 dl vatten

2 dl vispgrädde

1 kanelstång

1 krm cayennepeppar

1/2 tsk malen koriander

1/2 tsk gurkmeja

-----

1 näve färsk koriander

en liten påse flagad mandel


Blanda ströbröd, mjölk, vitlök, ingefära, garam masala och spiskummin. Låt svälla en liten stund. Tillsätt färsen, salta och peppra och kläck i ett ägg. Arbeta ihop färsen ordentligt med kryddorna. Rulla till köttbullar och stek i smör i en panna till de får fin stekyta. Häll i vatten, vispgrädde, kanelstång, cayenne, koriander och gurkmeja. Låt koka ca 5 minuter. Hetta samtidigt upp en torr panna och släng i mandeln, rosta försiktigt till fin färg. Servera köttbullarna med färsk koriander och den rostade mandeln. 



Av Cecilia van Toor - 31 januari 2013 19:52

I dag mår jag betydligt bättre men är fortfarande seg. Jag ansträngde mig dock och lagde lite mat :) Det fick bli Jerk Chicken och coleslaw. Jag har varit sugen på att testa karibisk mat sen jag träffade på Moma från Moma´s Kitchen på bloggresan. Hon bloggar nästan bara om karibisk mat. Och vilken fullträff det blev! Hur gott som helst!! 

Jag har i princip följt Momas recept, dock hittade jag ingen gul habanero (som säkert är det viktigaste i karibisk matlagning!) och ersatte helt fräckt med vanlig röd chili. Tack Moma för de fantastiska recepten! Kolla in hennes blogg för fler karibiska recpt!


 


Här kommer matdelikats tolkning på recepten:


Jerk Chicken

1,5 kg färska kycklingklubbor

1 msk kryddpeppar

1 msk timjan

1,5 tsk nymald svartpeppar

3/4 tsk muskot

3/4 tsk kanel

1 msk färsk riven ingefära

1 msk mörkt muscovadosocker

1 dl solrosolja

1 msk kinesisk soja

1 tsk salt

2 msk mörk rom

0,5 dl vitvinsvinäger

-----

3 vitlöksklyftor

3 saladslökar

1 röd chili (behåll fröna) 


Blanda alla ingredienser utom lök och chili i en mixer. Finhacka vitlök, saladslök samt chili och mixa med resten. Stick små hål i kycklingklubborna och lägg dem i en påse, häll över marinaden. Låt marinera länge, helst över natten.

Eller om ni har turen att äga en vakumförpackare, då kan ni snabbmarinera. Jag har fått hem en vakumförpackare från OBH Nordica och provade såklart att snabbmarinera med den. Med vakumförpackning ska det räcka med endast 30 minuters marinering!

 


Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfastform, se till att de inte ligger på varandra, då blir inte skinnet krispigt. OBS! Spara marinaden som blir över i påsen. Sätt in i ugnen i ca. 45 minuter (kortare om ni har varmluftsugn). Ta ut kycklingen, höj värmen till 220 grader och häll på överbliven marinad. Sätt in ytterligare 20 minuter för att få en krispig yta.

 


Coleslaw

1/3 vitkålshuvud (av normalstor variant)

2 stora morötter

1 liten burk ananas i bitar (såklart godare med färsk!)

1,5 dl gräddfil

4 msk majonäs (gärna Hellmann´s)

1 tsk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger

en halv näve hackad färsk koriander

ordentligt med salt och peppar





Av Cecilia van Toor - 30 januari 2013 13:30

Jag är fortfarande sjukling men på bättringsvägen :) Så tråkigt att ligga sjuk, ingen matlagning och ingen träning! Jag längtar tillbaka till i fredags istället, då vi var hos Ola och Helena. Vi smaskade på ett par ostar jag köpte på Anton & Anton i Helsingfors. Ena osten var lik en appenzeller: Herkkujuustola Vilho och den andra var en blåmögel: Peltola Blue. 


 

När vi provsmakade dessa ostar på Anton & Anton, fick vi hårdosten tillsammans med en svartvinbärsgelé. Den köpte jag såklart och åt till, mycket mumsigt!


Av Cecilia van Toor - 28 januari 2013 16:04

 

I helgen bjöd min bättre hälft mig på SPA på Torekov Hotell. Det var jätteskönt att komma iväg och slappna av efter en intensiv arbetsvecka. Jag rekommenderar verkligen Torekov Hotell, det är fräscht och supermysigt. Det var faktiskt andra gången vi var där och vi var lika nöjda som förra gången!


När vi kom stod en afternoon tea-buffé uppdukad med bl.a scones med massa goda tillbehör. Efter den gick vi på en mindre vinprovning som hölls i hotellets lounge. Sen blev  det SPA för hela slanten, med ångbastu, kallbad, varmbad, japanskt utebad samt relaxavdelning.


På kvällen hade Krille bokat en femrätters middag som var över förväntan! Alla rätter var supergoda och extra gott blir det ju att äta ihop med nån man älskar ;)

 

Nr 1: Ankleverterrin med morotskräm och äpple. Såååå gott! 


 

Nr 2: Svampsoppa med äpple och kantareller.


 

Nr 3: Helstekt hjort med palsternackspuré, havtorn och viltsky. Perfekt kött och oväntat gott med havtornen till.


 

Nr 4: Blandade ostar med god aprikosmarmelad.


 

Nr 5: Mandelmousse, hallonsorbet och italiensk maräng. Smakade också ljuvligt.


 

Innan vi gick tillbaka till rummet satt vi och myste framför brasan :)


På söndagen vaknade jag tyvärr upp med en dunderförkylning, men jag kunde ändå äta av den stora frukostbuffén som bistron dukat upp. Jag älskar verkligen hotellfrukost! 


Nu ligger jag bara i sängen och försöker kurera mig. Hoppas alla får en fin vecka :) 

Av Cecilia van Toor - 24 januari 2013 09:38

Andra och sista kvällen på Silja Serenade besökte vi restaurangen Happy Lobster, som visade sig vara en riktigt bra skaldjursrestaurang. 


             


Som ni ser hade vi en mycket trevlig kväll, både i matväg och sällskap :) Tack alla för en rolig och inspirerande resa!

Av Cecilia van Toor - 23 januari 2013 19:44

I lördags när vi anlände till Helsingfors mötte en guide, vid namn Tanja Karonen, upp oss för att visa vad Helsingfors hade att erbjuda i matväg. Det visade sig vara en mycket trevlig tur som jag varmt rekommenderar! Verkligen ett bra sätt att uppleva en stad på. Här kommer lite bilder från rundturen:


 

Vi var väl påpälsade då Helsingfors termometer visade hela -17!!!


   

 

Första stoppet var på en saluhall vid namn Old Market Hall. Här fick vi bl. a. prova nejonöga, inget jag någonsin vill äta igen!


 

Vi fick även prova finsk köttfärspaj; osötad munk fulld med köttfärs, ägg och ris. Den skulle ätas med ketchup och senap! Påminner märkligt nog om kroppkaka!?


  

Vi var lite kulturella och besökte Domkyrkan.


   

Vi var inne i en butik som heter Anton & Anton, som säljer organisk och ekologisk mat. Där fick vi provsmaka goda ostar, som jag handlade med mig hem.


   

Vi stannade även på en chokladbutik/café och värmde oss med varm choklad, nog den bästa jag druckit! Gjord på riktig choklad och kryddad med lite habanero.


     

Avslutningsvis åt vi lunch på restaurang Kellohalli, den låg i ett gammalt slakthus. Till efterrätt provade vi Åländsk pannkaka som var gjord på mannagryn och kardemumma, nam nam :) 




Av Cecilia van Toor - 22 januari 2013 20:52

Vi åt som jag nämnt tidigare en 7-rätters middag på båten till Helsingfors. Menyn vi åt är skapad utifrån vinerna och inte tvärtom som det brukar. De väljer ut goda viner och provar ut passande mat till vardera.

Maten var vackert upplagd och vissa rätter var jättegoda, men tyvärr var vissa rätter inte helt i toppklass. Vinerna var alla supergoda!


 

Vi fick först en amuse buche som bl.a bestod av sikrom, den var supergod 


 

Första rätten var kungskrabba med picklat äpple och friterad blomkål. Rätten var mycket vacker och mycket god! Nog den bästa på menyn! Vin: Les fumées blanches.


 

Som nr. 2 fick vi musselrisotto, som var god i smaken, men tyvärr var lite grusig. Vin: Gran Lurton Corte Friulano


 

Som nr. 3 fick vi sniglar med vitlökskräm, den var faktiskt inta alls god. Förstår tänket med en variant på klassiska sniglar men det gick inte hem! Vin: Hacienda Araucano Syrah


 

Nr. 4 var tre varianter av rådjur; filé, hjärta och bräss. Gott. Vin: Alka Carmenere


 

Nr. 5 var anka och foie gras. Foie gras är alltid super! Vin: Le Pas de la Mule


 

Som nr. 6 fick vi en bit jättegod ost som jag gärna äter igen :) Brillat savarin heter den.


 

Mellan rätterna fick vi denna fantastiska rosmarinsorbé, både vacker och god. Måste försöka göra en sådan någon gång!


 

Avslutningsvis fick vi den här efterrätten som var vit chokladglass med tranbärsmousse. Efterrätt är alltid gott :) De bruna kolaplupparna var super!! Vin: Mas Janeil Maury


Var iaf imponerad att man kan äta sån här mat på en finlandsbåt! Inget jag hade förväntat mig. 


Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skapa flashcards