Alla inlägg under oktober 2013
Igår åkte jag ut på en liten utflykt med mina föräldrar till Österlen. Vi besökte bl.a Kivik för att titta på äppeltavlan:
Det var ju den årliga äppelmarknaden i helgen som var. Varje år görs en ny äppeltavla som visas just till äppelmarknaden. Eftersom jag gillar både mat och konst, tycker jag att det är extra roligt när man kan kombinera dessa :)
Appropå mat så ligger ju Buhres Fisk precis brevid äppeltavlan. Där slank vi in för en lunch i restaurangen:
Det blev favoriten: Stekt sill (som man säger här nere i Skåne). Jag, som norrlänning, är van att säga strömming.
Vi besökte även Kiviks musteri där de hade fina blomsterarrangemang utanför
Efter alla "äppelintryck" var jag tvungen att åka hem och koka mig lite äppelmos.
Så med den här konstnärliga?! bilden vill jag bjuda på mitt recept på äppelmos (eller rättare sagt en modifikation av svärmor Ingrids recept):
Äppelmos
9 äpplen (ā ca 150 g), jag använde mig av röda gravensteiner
1 dl vatten
1,5 dl socker
Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Dela i klyftor. Lägg i en lite större kastrull med vattnet. Låt koka upp, sänk sedan värmen(på min gamla spis har jag på 2:an av 6 steg), ha locket på. Låt puttra ca 30 minuter, rör då och då. När äpplena mosar sönder, tillsätt sockret och låt puttra en stund till, höj ev. värmen något. Om du vill ha en slät mos kan du mixa med stavmixer, annars är det färdigt. Häll upp på rena burkar. Jag hällde upp lite i en burk, resten frös jag in i plastpåsar eftersom det inte håller så länge.
Igår provade jag att laga LCHF-lasagne för första gången. Det blev sjukt gott! Jag märkte inte så stor skillnad jämfört med riktig lasagne. Den mättar jättebra eftersom det är så mycket fett i den, så man behöver inte äta så mycket :) Prova om ni gillar LCHF eller vill ha ett glutenfritt alternativ!
LCHF-lasagne, till två formar (som på bilden ovan)
Lasagneplattor:
8 ägg
250 g creme cheese (typ philadelphia)
1 dl fiberhusk
en nypa salt
4 bakplåtspapper
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggen pösigt med elvisp. Tillsätt creme cheese, fiberhusk och salt och vispa ihop. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Klicka ut hälften av smeten på bakplåtspapperet och lägg på ett till bakplåtspapper. Kavla ut smeten så att den når ut till kanterna. Grädda i ugnen ca 10 minuter, med båda bakplåtspapperna kvar. Upprepa med en resterande smet. Ta ut ur ugnen, dra bort översta papperet och dela i ca. 9 avlånga bitar. Höj sedan ugnen till 200 grader.
Köttfärssås:
minst 1 kg färs (nöt eller bland)
2 gula lökar
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk köttbuljongspulver
1 msk kalvfond
1 dl rött vin eller 1 msk balsamvinäger
1 msk oregano
2 tsk timjan
en näve hackad basilika
svartpeppar
Stek löken mjuk i lite smör, tillsätt köttfärsen (plus ev. lite vatten så att den inte bränner fast). Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra så länge som möjligt för bästa smak. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor, tänk på att smaken blir mildare ihop med bechamelsåsen!
Bechamelsås á la LCHF
250 g västerbottenost
4 dl créme fraîche
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
Riv osten. Värm grädde och créme fraîche, tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
ca 50 g riven västerbottenost
2 bollar mozzarella
Börja med att lägga några lasagneplattor i botten på ett par formar, häll bechamel över och sist köttfärs. Lägg ett lager till med alla saker. Avsluta med mozzarella och västerbotten. Ställ in ca. 20-25 minuter i ugnen, till osten fått fin färg.
Servera med god grönsallad och balsamvinäger.
God natt mina vänner!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | ||||
7 | 8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|