Alla inlägg under maj 2013

Av Cecilia van Toor - 8 maj 2013 19:46

Om ni inte har förstått det så är jag inne i en hälsofas med mycket träning och proteinrik mat ;) Idag provade jag att laga dessa proteinplättar med hallon och de blev faktiskt jättegoda! Jag inspirerades av www.tasty-health,.se, har ni inte varit inne på den bloggen tidigare så rekommenderar jag det! Där finns en massa nyttiga och proteinrika recept!


 


Proteinplättar, 4 små:


1 dl havregryn

0,5 dl vaniljprotein (jag tog casein)

1 tsk bakpulver

1,5 msk kokosmjöl

2 msk lättkesella

1 ägg

1 äggvita

1,5 msk stevia strö

0,5 dl hallon (tinade eller färska)

-----------

1 dl kesella

1 tsk mald vaniljstång

1 tsk stevia strö

----------

1 dl varma hallon


Blanda alla ingredienser, förutom hallonen, till plättarna i en bunke och mixa ihop till en tjock smet med en stavmixer. Blanda sen i hallonen. Värm en stekpanna och klicka i lite smör eller olja. Klicka ut fyra plättar och stek ett par minuter på båda sidor.

Blanda kesellan med den malda vaniljstången och stevian.

Lägg en klick kesella och varma hallon på plättarna.

   

Av Cecilia van Toor - 6 maj 2013 19:50

Igår gjorde vi en stor laddning med chili con carne. Det var längesen vi lagade det senast, men det är ju bara så gott! Det blir ju dessutom nyttigt om man bara äter ihop med en sallad ;)


 


En stor gryta med chili con carne:


1 kg köttfärs

2 gula lökar

2 paprikor

1 L krossade tomater

3 burkar bönor (tex cannellini och kidneybönor)

2 msk tomatpuré

1 röd chili

1 stor eller två små vitlöksklyftor

1 tsk sambal oelek

1 msk vitvinsvinäger

2 tsk mejram

1 tsk oregano

1 tsk paprikapulver

1-2 msk köttbuljong (pulver)

svartpeppar

några kvistar färsk timjan


Hacka lök och paprika i bitar. Fräs tills de mjuknar i en stor gryta. Lägg i köttfärsen och fräs. Klicka i tomatpurén. Hacka chilin i små bitar och lägg i med frön. Pressa i vitlöken. Häll i köttbuljongen och sambal oelek. Krydda med mejram, oregano, paprikapulver och svartpeppar. Häll i de krossade tomaterna och vitvinsvinäger. Lått puttra några minuter. Tillsätt avsköljda bönor och timjan. Lått puttra någon minut till. Servera med t.ex ris, sallad och créme fraiche. Jag hade en sallad med lite fetaost till, supergott!    



Av Cecilia van Toor - 4 maj 2013 10:59

God morgon! Jag har precis ätit frukost efter ett tufft spinningpass. Snart ska vi ut i solen, känns som sommarväder idag! Senare i eftermiddag ska vi in till Malmö och hejja på våra vänner Louise och Martin som ska springa Toughest. Det är en 8 km lång hinderbana på Ribban. Låter riktigt tufft!

Häromdagen lagade vi kabanossegryta, eller kreolsk gryta som många kallar det. Vi tog kyckling istället för fläskfilé och det blev jättebra! Krille var helt lyrisk eftersom det var så gott! Det är även min brors favoritmat. Förrutom att det är så gott så är det superenkelt att göra!


 


Kabanossegryta för ca 6p:


1 kg kycklingfilé (eller fläskfilé)

4 kabanossekorvar (som ölkorvar)

1 burk kalamataoliver

1/2 burk syltlök

1/2 liten burk smörgåsgurka (eller ca. 30 st)

1 stor röd paprika

5 dl vispgrädde

1 tsk torkad mejram

salt och peppar


Dela kycklingen i små bitar. Stek i en stekpanna så att de får färg. Lägg sedan kycklingen i en gryta. Hacka korven och papriken i mindre bitar, stek i pannan och häll sedan över i grytan. Sätt grytan på den varma plattan och tillsätt grädde, oliver, syltlök, gurka (delad i mindre bitar), mejram, salt och peppar. Var dock försiktig med saltet, smaka av! Låt puttra några minuter på svag värme. Servera med ris och sallad.


 

Dessa oliver använde jag.


Ha en trevlig lördag alla :)

Kram





Av Cecilia van Toor - 3 maj 2013 20:03

Till Valborg bakade jag ett mozzarella och parmafyllt bröd. Receptet kommer från Leila Lindholms bok one more slice. Brödet blev jättegott och passar perfekt till picknickkorgen nu i vår och sommar. Dessutom går fyllningen att variera i all oändlighet ;)


   


Tortano med mozzarella och parmaskinka

 

15 g färsk jäst

3 dl vatten (37 gradigt)

2 msk olivolja

1 msk honung

1,5 msk flingsalt (jag tog 2 msk)

2,5 dl durumvete

4 dl vetemjöl special (ev. lite till)

2 mozzarellabollar (ca. 250 g.)

200 g parmaskinka


Smula jästen i en bunke och lös upp den i det ljumma vattnet. Tillsätt olivolja, honung och flingsalt. Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjölet lite i taget till en elastiskt deg. Jäs degen under duk i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Tryck ut degen för hand till en rektangel, ca 1 cm tjock. Skiva mozzarellan och lägg den samt skinkan över brödet. Pensla kanterna med vatten och rulla ihop från långsidan till en avlång rulle. Forma till en krans. Lägg kransen på bakplåtspapper på en plåt. Pudra över mjöl. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk. Ställ sedan in brödet i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda ca 30-35 minuter och låt sedan svalna på galler. 



Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skapa flashcards