Alla inlägg under maj 2012
Idag lagade jag kikärtsbiffar när jag kom hem ifrån jobbet. Det gick snabbt och enkelt, dock hade biffarna lätt för att falla isär men det gjorde inget.
ca. 4p
Kikärtsbiffar
2 burkar kikärtor (á 400 g)
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
hackad persilja
1 msk olivolja
1 ägg
chilipulver
paprikapulver
spiskummin
cayennepeppar
salt och peppar
Tomatsalsa
3 tomater
1/2 gul lök
hackad färsk koriander
1 msk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
pitabröd
babyspenat
fefferoni
avokado
Mixa alla ingredienser till biffarna med en stavmixer. Forma till små biffar och stek i smör.
Hacka tomaterna i bitar. Hacka löken fint. Blanda tomaterna, löken och koriandern i en skål. Häll över olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
Värm pitabröden i ugnen.
Fyll varje bröd med spenat, fefferoni, avokadobitar, tomatsalsa samt biffar.
Vi sitter i mamma och pappas uterum och äter lunch bestående av rester från helgen. Bl. a. en supergod räk- och västerbottenpaj som ni måste prova!
Receptet finns inte nerskrivet, men mamma har det i huvudet, så alla mått är "skjutna från höften"
Pajdeg
ca. 75 g smör
ca 2,5 dl vetemjöl
Rejält med handskalde räkor
Finklippt dill
Rejält med grovriven västerbottenost
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
mortlad peppar
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och rör ihop med trägaffel till lämplig konsistens. Tryck ut degen i en pajform. Stoppa in i frysen så att den stelnar.
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll pajskalet med räkorna, dillen och västerbottenosten, snåla inte! Vispa ihop ägg, grädde och mjölk, smaksätt med peppar. Häll över allt i pajskalet. In i ugnen tills den får en gyllenbrun färg.
Igår efter att jag kom hem med tåget från Norrköping, körde vi direkt till Halmstad för att hälsa på föräldrarna samt för att gå på Cirkus Cirkör. Det var en häftig show! Har ni inte sett dem tidigare så rekommenderar jag verkligen er att gå. Showen är mer extravagant än en vanlig cirkus. Efter showen åkte vi hem till mamma och pappa och åt dubbelmarinerad fläskfilé med potatissallad, riktig sommarmat. Perfekt att ha på buffébordet.
Rosmarinmarinerad fläskfilé, för ca. 30p.
3 kg fläskfilé
6 msk smör
Marinad 1
2 liter vatten
150 g salt
10 rejäla kvistar rosmarin
6 skivade vitlöksklyftor
2 tsk grovmald vitpeppar
Koka upp allt och låt svalna
Marinad 2
3 citroner-strimlat skal
4 dl olivolja
4 msk finhackad färsk rosmarin
1 stor vitlöksklyfta, fint skivad
1 tsk grovmald vitpeppar
Bryn filéerna runt om i smör. Stek i ugnen på 125 grader till 65 grader i innertemperatur, så det blir rosa.
Låt ligga i marinad 1 i 12 timmar. Skiva sen upp filéerna i bitar. Lägg i marinad 2 i ca. 4 timmar.
Serveras kallt.
Hej!
Nu är jag tillbaka efter kursen i Norrköping. Det var trevligt, med mycket god mat. Vi var bl. a. på en italiensk restaurant Pappagrappa och åt lammlägg. Det var riktigt gott, köttet var så mört att det nästan föll av benet.
Till maten drack vi det här vinet, det var såklart italienskt :)
God morgon!
Idag ska jag åka på kurs i Norrköping, blir borta till fredag. Kommer nog tyvärr inte blogga något därifrån. Bjuder på ett recept på en snabblunch så länge, dvs om ni har några färsbiffar över...
1 p
1 skiva bröd med smör
1 biff
1 stekt ägg
salladsblad
ev. lite ketchup
Värm biffen i en stekpanna. Stek ett ägg. Lägg ett salladsblad på brödet, lägg sedan på biffen och ägget och ev. ketchup. Voila! (Vi åt även en bit brie till)
I lördags var jag och Krille på stan occh shoppade loss. Vi lunchade på O´learys här i Lund. Jag brukar tycka deras hamburgare är riktigt goda, men jag tyckte inte alls det var lika gott den här gången. Kändes som själva burgaren var fabriksgjord... Vet inte om det skiljer sig mellan olika O´learysrestauranger?! Men det var iaf mysigt att sitta i solen på uteserveringen och dricka en iskall öl till :)
Igår gjorde vi kladdkakemuffins. Det är samma recept som till vanlig kladdkaka, men ungefär halva tiden i ugnen.
ca. 12 st
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda alla ingredienser med en sked. Man ska inte blanda för häftigt, för då får man in luft i smeten och då blir kakan inte lika kladdig!
Klicka ut smeten i muffinsformar och ställ in i ugnen ca 10-12 minuter. Servera med vispad grädde.
Idag har vi lagat lasagne till lunch. Det var länge sedan vi åt det sist, men nu har vi gjort massor så att vi kan göra matlådor och stoppa in i frysen.
Till en ugnsplåt:
Köttfärssås:
1 kg köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (á 400 g)
2 msk tomatpuré
1,5 msk köttbuljong (pulver)
oregano
färsk basilika och timjan
1 dl rött vin
svartpeppar
Bechamelsås med ost:
50 g smör
3/4 dl vetemjöl
ca 1 liter mjölk
salt och peppar
2 dl västerbottenost
lasagneplattor
2 dl västerbottenost
2 st klumpar mozzarellaost
Hacka löken och fräs mjuk i smör. Tillsätt köttfärsen. Krydda med buljong och peppar. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, pressad vitlök, oregano, basilka, timjan och rött vin. Låt puttra så länge som möjligt för bästa smak.
Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölet och vispa till jämn "smet". Tillsätt lite mjölk i taget. När det börjar tjockna, tillsätt ytterligare mjölk. Det måste bli riktigt varmt för att såsen ska tjockna, men vispa hela tiden så att det inte bränns i botten. Smaka av med salt och peppar. Häll i riven ost och rör tills den smälter.
Varva lasagneplattor, bechamel och köttfärsås i en ugnsplåt med hög kant. Avsluta med riven västerbottenost och smulad mozzarella. Ställ in i ugnen ca 20 minuter på 225 grader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 |
11 |
12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 |
|||
21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|